Redo för showtime – perfekt väder för ljusfestivalen

Planerare Jan Forsman berättar det senaste om förberedelserna inför Borgås första ljusfestival.

SMARTLJUS. Till västra åstranden har man fört kojor inför företaget Rambolls attraktion man kallar en "ljusupplevelse". På den här platsen ska man under våren bygga en promenadväg med smart belysning.
– Vi har testat tekniken på torsdagskvällen och fredagsmorgonen, allt ser ut att fungera bra, säger marknadsföringsplanerare Jan Forsman vid Borgå stad.
Utifrån vad han snappat upp bland annat på sociala medier verkar folk vara beredda på en stämningsfull kväll.
– Vi har fått jättepositiv feedback och det känns som att "alla" är på väg, säger Forsman.
Staden har också satsat på att marknadsföra evenemanget i Helsingfors.
– Det är ju svårt att mäta effekten av marknadsförningen men det verkar i alla fall som att vetskapen om evenemanget fått god spridning.
"LEVANDE" LJUS. I Runebergsesplanaden blir det interaktiva ljusspel för yngre och äldre där deltagarna kan styra ljuset med sina rörelser.

Praktiska tips

Man kan bekanta sig med evenemanget på Borgå stads webbsajt.
Eftersom folktillströmningen verkar bli stor rekommenderar Forsman att besökarna parkerar sina bilar vid Kanonparkeringen vid gamla bron och på området kring konstfabriken.
– Visst finns det ju parkeringsplatser på andra håll också men det kan säkert bli svårt att hitta plats för bilen kring torget. Det lönar sig att parkera lite längre bort och gå den sista biten.
Han hoppas att vandringen längs med festivalstigen ska löpa smidigt och berättar att både FBK-aktiva och väktare hjälper till med arrangemangen.
I dag på fredag verkar vädret blir perfekt, klart med några minusgrader.
– Vi är förberedda på att det kan bli rusning vid kyrkan vid sextiden då festivalen inleds. Men showen där är ungefär fem minuter lång så det torde snabbt jämna ut sig.
Jan Forsman själv är förväntansfull inför kvällen.
– I dag på fredag verkar vädret blir perfekt, klart med några minusgrader. På lördag ser det ut att bli nederbörd, men vi är optimistiska och hoppas att det handlar om snö. Det skulle ge ytterligare extra stämning.

ANDRA LÄSER