Pellinge är årets nyländska by – ”Det är en fin eloge för allt det arbete som görs”

Vinnaren i tävlingen Årets nyländska by 2023 är Pellinge i Borgå.

Pellinge har blivit vald till årets nyländska by.
01.12.2022 13:57
Föreningarna Nylands Byar och SILMU-byar har utsett ögruppen Pellinge med sina cirka 250 invånare till årets nyländska by.
Det finns över 1 800 sommarstugor på öarna och på sommaren besöks Pelling skärgård av cirka 17 000 turister.
Valet av Pellinge motiveras med att det finns ett stort antal företag i förhållande till antalet invånare på öarna. Det finns också många aktiviteter och evenemang på ön under hela året. Föreningsverksamheten beskrivs också som väldigt aktiv.
I ett pressmeddelande har öborna själva fått kommentera vinsten:
”Att bli utsedd till årets nyländska by är en fin eloge för allt det arbete som görs och har gjorts på Pellinge. Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss. Det finns en plats för alla och därför kommer mycket utveckling inifrån. Skärgården och avståndet till Borgå sätter och har alltid satt sin prägel på livet här.
Pellinge är som en liten bäck, i ständig rörelse och där det blir stopp söker bäcken en ny fåra att rinna i och komma vidare men är ändå likväl samma bäck. I dag är Pellinge en kombination av traditionella näringar och moderna företag, gamla anor och nyskapade traditioner. En aktiv skärgårdsby som är bobar året om.”
Juryn beslutade också att ge ett hedersomnämnande. Det beviljades till Bredvik, en stadsdel i Esbo, med cirka 3 800 invånare.