Busstrafiken i Borgå skärgård upphör nästan helt på måndag – bussbolaget Kaj Forsblom balanserar på en tunn tråd

I och med att skoleleverna är på grönbete från och med måndag körs inga normala bussturer till Tirmo. – Beklagligtvis måste vi lägga ner så gott som hela skärgårdstrafiken, säger Henrik Forsblom, vd på bussbolaget Kaj Forsblom.

SVÅRT LÄGE. Eftersom antalet passagerare störtdykt sedan mitten av mars har bussbolaget Kaj Forsblom ingen möjlighet att köra de marknadsmässiga turerna i skärgården. Turerna som upphandlats med NTM-centralen fortsätter ändå.
29.05.2020 14:30 UPPDATERAD 02.06.2020 08:34
Coronakrisen har slagit hårt även mot bussbolagen. Inom Borgå sköts all kollektivtrafik på marknadens villkor förutom några enstaka kompletterande turer som staden upphandlat i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland. Det här innebär att bussbolagen gör förlust på alla bussturer där biljettintäkterna inte täcker kostnaderna.
Hörnstenarna i bussbolaget Kaj Forsbloms verksamhet består förutom av linjetrafik även av chartrade bussturer men båda två vacklar ordentligt på grund av coronakrisen.
– Av vår försäljning återstår endast några procent. I praktiken är hela personalen permitterad och av 25 fordon är det endast tre bussar som är i trafik. Läget är mycket allvarligt, säger vd Henrik Forsblom.

ANDRA LÄSER