Folket är ena krävande ägare

Vill Berner ha ett bolagiserat Finland är Finaviahärvan bara början.

Trafikminister Anne Berner (C) kom till tisdagens presskonferens om flygplatsbolaget Finavia pressad och stressad.
Korten i härvan kring bolaget läggs på bordet. Flera medier hävdar att statens revisionsverk snart ska leverera hård kritik av hur Berner som minister har hanterat finansskandalen där två direktörer spelade bort av statsbolagets pengar.
Kulturer har krockat. Ett bolagiserat affärsverk gav sig på det som inte precis är en statlig institutions bravurnummer, nämligen högriskspekulation med finanspapper.
Efter de första fem miljonerna på derivat fick direktörerna mer­smak och drog till sist till med 47 miljoner – som finansmarknaderna till stor del slukade.
När Berner som trafikminister tog itu med saken kom det i offentligheten att se ut som om hon som styrelseproffs skulle ha hållit involverade banker och revisionsföretag om ryggen, gått in i Finavias styrelsearbete och fått bolaget att låta juridiska åtgärder förfalla.
Nu kontrar Berner med att kraftigt beskylla styrelsen (som i vintras avgick så när som på personalrepresentanten) för vacklande beslutsgång. Tre trafikministrar före henne fick också en släng av sleven.
Någon kan tycka att statsbolag är fridsamma företag, där folket inte har stora passioner kring resultat- och balansräkning. Så är det inte. Det som man i andra fall kvitterar med en stram min på heltäckande matta i ett svalt styrelserum, betalar man för där ute med sitt politiska förtroende. Folket kan vara obarmhärtiga aktieägare.
Med sina yviga uttalanden om hur det offentliga Finland borde bolagiseras har Berner inte precis minskat kulturkrocken mellan offentlig förvaltning och finansekonomi. Nu inser hon möjligen att offentlighetscirkusen kring en trettio miljoners finanssmäll i så fall är bara början.

ANDRA LÄSER