Nu är det trumf att vara inhemsk

Keramiktillverkaren Vaja Finland i Borgå har kämpat med det positiva dilemmat att tillverkningen inte klarat av att möta efterfrågan. Nu har man anställt ny personal och förbereder sig på att införa nya produktionsmetoder på fabriken vid Havsvindsvägen.

NÄRA MÅLSÄTTNINGEN. Ända sedan starten 2011 ville Henna Lamberg och Fred Owren tillverka keramik med industriella metoder. Nu börjar planerna bli verklighet.
21.04.2018 12:35
– Den här maskinen för med sig en viktig förändring, säger Vaja Finlands produktutvecklingschef Fred Owren när han stannar vid ett av företagets nyförvärv.
Det handlar om en rollermaskin med vilken man kan forma bland annat koppar och fat ur fast lera.
– Hittills har vi handgjutit alla föremål med flytande lera och till exempel för kannorna och vår skål med lock är handgjutning fortfarande den enda möjliga metoden. Men för andra föremål ger rollermaskinen oss möjligheten att öka produktionen utan att det påverkar föremålens utseende, säger Owren.
MÅNGSIDIG PRODUKTION. De avlånga föremålen i förgrunden fungerade som tallrikar på restaurangen Finnjävel i Helsingfors. I bakgrunden syns fågeln som tillverkades för Artek.
Att expandera har blivit aktuellt då Vaja Finland produkter blivit mer kända och efterfrågan ökat. När man i dag går runt på den drygt tusen kvadratmeter stora fabriken är det svårt att tro att allt började i en bod på Owrens och hans fru Henna Lambergs bakgård i Lovisa för ungefär sju år sedan.

Associeras med kvalitet

Att inleda keramiktillverkning med det uttryckliga målet att hålla produktionen i Finland har inte varit enkelt. Den praktiska kunskapen om framställningen har visserligen funnits inom bolaget ända från början eftersom både Owren och Lamberg har sin bakgrund på Arabia: hon arbetade med dekorutveckling och han var företagets sista modellmästare. Men för att inleda produktion behövs pengar och att övertyga finansiärerna var inledningsvis svårt.
– Då vi började leta efter finansiering fick vi ofta frågan om varför vi ville tillverka produkterna i Finland då den allmänna trenden gick mot att företagen flyttade bort sin produktion. Men nu på senare tid då allmänheten blivit mer intresserad av frågor som etik och transparens har det rent av blivit en styrka att vi är en inhemsk tillverkare, både ur finansiärernas och kundernas synvinkel, säger Owren.
Lamberg tillägger att man dessutom i många länder, inte minst i Japan, associerar Finland med kvalitet. Det lovar gott då man så småningom kommer att börja satsa på export. Hittills är ändå fokus stadigt ställt på den inhemska marknaden.
– Våra produkter finns till salu via Finnish Design Shop på nätet, Stockmann har en del av vårt sortiment liksom även en del mindre designbutiker runtom i landet. Design Deli i Borgå är en av dem, säger Lamberg.
– Men en stor del av tillverkningen görs för företag som använder produkterna som företagsgåvor, säger Owren.

Vaja Finland

Keramiktillverkare grundad 2011 av paret Fred Owren och Henna Lamberg.
Produktionen av bruksföremål inleddes samma år i en bod på bakgården till parets hem i Lovisa.
Föremålen, som hittills tillverkas främst för den inhemska marknaden, har fått ett positivt mottagande på mässor i Finland och i flera andra länder.
Sedan januari 2017 har tillverkningen i sin helhet skett i den drygt tusen kvadratmeter stora fabrikslokalen vid ändan av Havsvindsvägen i Borgå.
I år höjs produktionstakten med hjälp av nyanställningar och nya produktionsmetoder.
En utställningslokal med tillhörande butik öppnas också i samband med fabriken.
Förutom sin egna icke namngivna kollektion har Vaja Finland även tillverkat för andra designer. Till exempel på restaurang Finnjävel, ett tvåårigt projekt som nyligen avslutades, fick besökarna äta på tallrikar producerade på Vaja Finland.
– Ateljé Sotamaa hade designat över hundra föremål för restaurangen och tallrikarna var ett av dem. Vi har också tillverkat en keramikfågel för Artek designad av Jopsu Ramu. Hon kommer hit till fabriken för att dekorera dem, säger Owren.
– Vår målsättning är att ha fokus på vår egen kollektion men vi vill också ge utomstående designer möjligheten att använda keramik i sina skapelser, säger Lamberg.

Nyanställningar

Förutom de nya produktionsmetoderna är en annan nyhet på Vaja Finland att man kommer att öppnar en utställningslokal med tillhörande butik i samband med fabriken. Det är Inkeri Aaltia som studerat formgivning som planerat lokalens layout. Hon är en av företagets nyanställningar.
– Två nya anställda kommer också att börja arbeta på produktionen i april tillsammans med Sari Kuusisaari, Maisa Halmetoja och Lisa Svensk-Armstrong. Dessutom arbetar Hannu Kaunismäki hos oss som modellmästare på deltid. Han jobbade på Arabia i fyrtio år, säger Lamberg.
Hon tillägger att företaget dessutom har en styrelse med proffs på försäljning, marknadsföring och ekonomi.
– Det här har varit väldigt viktigt för att vi har kunnat utvecklas.

ANDRA LÄSER