Tjuvar bryter sig allt oftare in på byggarbetsplatser, varnar polisen – allt från kabelrullar till elektronik lockar

Koppar, maskiner, kabelrullar och bränsle är några exempel på eftertraktat tjuvbyte för tillfället. Den här sortens stölder har blivit vanligare under hösten.

Inbrott på byggarbetsplatser har blivit allt vanligare.
Östnyland
18.11.2022 09:12
Polisen har lagt märke till ett ökat antal inbrott på byggarbetsplatser i östra Nyland. Tjuvarna stjäl bland annat verktyg och mindre arbetsmaskiner som de hittar i parkerade fordon.
– Tjuvarna far i väg med nästan allt som går att sälja: till exempel kabelrullar, kopparmetall, arbetsmaskiner och verktyg. Också större arbetsmaskiner har utsatts för tjuvar som far i väg med värdefull elektronik och bränsle, säger kriminalkommissarie Aleksi Topinoja i ett pressmeddelande.
Stöldgodsets värde har varierat mellan några tusen euro till tiotals tusen euro. En del av förövarna haffas men en del av inbrotten förblir olösta.
– När arbetsdagen är slut lönar det sig att lämna byggarbetsplatsen i ett sådant skick att den inte lockar till sig inbrottstjuvar. Värdefull egendom borde alltid, om möjligt, förvaras bakom lås och bom. Det kan också vara värt att till exempel installera kameraövervakning, säger Topinoja.
Han tillägger att det är viktigt att göra en polisanmälan så fort som möjligt om byggarbetsplatsen råkar ut för inbrottstjuvar. Det lönar sig att skriva ner stöldgodsets märkes- och modellinformation samt tillverkningsnummer. Då kan polisen vid behov utlysa stöldgodset.

ANDRA LÄSER