Danssugna se hit! Ny danslinje på Akan banar väg för fortsatta studiekoreografier

Funderar du på att bli dansare? Från och med hösten kan man välja en ettårig förberedande utbildning för dansare på Borgå Folkakademi, Akan.

PLANERAT. Hanne Kauppinen är rektor för Konstfabrikens dansskola och det är hon som planerat innehållet i den nya dansutbildningen som ordnas på Akan.
Den nya danslinjen som kör i gång på hösten ordnas i samarbete med Konstfabrikens dansskola. Utbildningen är förberedande och ska bredda vägen för den som sedan vill söka sig till fortsatta studier. Streetdance och nutida dans står i fokus under läsåret, men också showdans och balett finns med på programmet. Undervisningen ordnas i dansskolans utrymmen.
Hanne Kauppinen, som är rektor för Konstfabrikens dansskola i Borgå och Askola, hoppas på att Akans danslinje ska ge begåvade streetdansare större möjligheter att söka sig till dansutbildningar både i Finland och utomlands.
– Utbildningsplatserna är få och det är svårt att komma in på skolorna, men sysselsättningsgraden för en kompetent danslärare är nästan hundra procent, säger Kauppinen, som planerat innehållet i utbildningen.
Eftersom Borgå Folkakademi Akan är en läroanstalt inom den fria bildningssektorn kan studerandena i skolan bo i skolans internat i centrum av Borgå och få både bostads- och studiestöd under sina studier.
Sysselsättningsgraden för en kompetent danslärare är nästan hundra procent.
Alla som är motiverade och har dans som hobby kan söka till utbildningen. Den kostar 400 euro i månaden, men med studiestöd betalar studerandena ungefär hälften i månaden. Maten ingår i priset.
Hanna Kauppinen rekommenderar danslinjen för den som vill eller av någon orsak blir tvungen att ta ett mellanår före man fortsätter sina studier.
– Vi hoppas på att få sökande från hela Finland. Vi studerar på finska, svenska och engelska – alla kan använda sitt modersmål och vid sidan om lära sig några nya språk.
Man kan söka till danslinjen redan nu och den första ansökningstiden går ut den 31.5. På skolans nätsida finns mer information om ansökan och utbildningens innehåll. Linjen finns också på Facebook.
ANDRA LÄSER