Strejken gjorde busstationen öde – busstrejkens första dagar såg ut så här

Både lokal- och fjärrbusstrafiken i Borgå avstannande nästan helt och hållet när strejken inom bussbranschen började på onsdag. Kim Dahlström som kört buss i 28 år har flera tankar om hur arbetsförhållandena kunde utvecklas och hoppas på ett nytt kollektivavtal som är bra både för arbetstagarna och arbetsgivarna.

Ödsligt på busstationen i Borgå
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
03.03.2023 08:34 UPPDATERAD 03.03.2023 08:35
När busstrejken inleddes tidigt på onsdagsmorgonen deltog Borgå trafiks förare nästan mangrant i aktionen. En av dem är Kim Dahlström som är inne på sitt tjugoåttonde år som bussförare. Med en så lång erfarenhet har han ett brett perspektiv på hur bussbranschen utvecklats. Tekniken i bussarna är en av de saker som blivit bättre men däremot har han under senare tid lagt märke till en oroväckande trend.
– Inom hela branschen är det svårt att rekrytera unga förare. De långa arbetsdagarna och de långa körpassen innan man får ta paus för att till exempel gå på wc skrämmer bort många.
Det är ändå bussarna som tar många arbetstagare till sina jobb och skolelever till skolorna och bussarna kör också då majoriteten av befolkningen är ledig.

ANDRA LÄSER