Varuboden-Oslas nya vd Mathias Kivikoski: "Personalen har kämpat väl"

Handelslaget Varuboden-Oslas nya verkställande direktör Mathias Kivikoski kan presentera ett gott halvårsresultat. Coronaläget har inverkat positivt på markethandeln men slagit hårt mot kaféer och restauranger. VBO har ändå kunnat växa och har betalat ett extra lönepåslag, en coronapeng, åt sina anställda i sommar.

Ungefär här kommer den nya bensinstationen att placeras visar verkställande direktör Mathias Kivikoski utanför S-market i Näse i Borgå.
Stina Jäderholm
10.08.2021 18:35 UPPDATERAD 11.08.2021 07:15
– Jag är enormt stolt över vår personal, säger Mathias Kivikoski som i april i år tog över som verkställande direktör för Varuboden-Osla efter Hannu Krook som numera är koncernchef för SOK.
– Inom vår bransch kan man inte jobba på distans. Våra butiksanställda har varje dag kommit till sin arbetsplats, oberoende av de aktuella incidenssiffrorna. I gengäld bestämde vi redan i ett tidigt skede av pandemin att inte gå in för samarbetsförhandlingar. Vi har varit tvungna att stänga en del enheter tillfälligt men vi har hela tiden kunnat flytta personalen till andra uppgifter.
Som en erkänsla för personalens flexibilitet och samarbetsvilja har VBO också i sommar betalat ut en extra coronaersättning. Summan baseras på antalet arbetstimmar och för den som är heltidsanställd vid VBO innebär det cirka 500 euro som en engångssumma.

Ny bensinstation i Näse

Handelslaget uppvisar en vinst på 5,8 miljoner euro före skatt för det första halvåret 2021, vinsten under motsvarande tid i fjol var 4,1 miljoner euro. Försäljningen inom markethandeln har ökat under hela pandemin. Också varuhus-, trafik- och bränslehandeln har ökat men påverkas starkt av coronaläget. Restauranger och kaféer har däremot gått dåligt.
VBO har fortsatt investera, men inte lika mycket som året innan.
Mathias Kivikoski tror på Sokos i centrum av Borgå.
S-market i Vårberga har fått ett nytt koncept och i juni öppnades en ny ABC-automatstation i Bastukärr i Sibbo. Under hösten förnyas Sale Huktis och Sale Askola. Båda Sale-butikerna måste stängas helt under två och en halv vecka under den mest intensiva ombyggnadsperioden.
S-market i Söderkulla har under början av året öppnat en ny webbutik för livsmedel och S-market i Lovisa ska också få näthandel ännu i år.
ABC i Näse i Borgå måste stänga och nu är planerna ganska långt klara för den nya bensinstationen, eller mätarfältet, intill S-market i Näse. Mathias Kivikoski ställer sig på den plats på parkeringsplatsen vid Vinnarvägen där den nya stationen ska placeras, se bild.
– Alla alternativ vi har bollat med tar bort en del av parkeringsplatserna, det går inte att komma ifrån. Men samtidigt kan kunderna tanka när de kommer på uppköp, det är ju en fördel. Och här finns gott om parkeringsplatser, både i grottan och uppe på marknivån.
– Vi har haft bra diskussioner med staden kring planeringen, och kommit till en ganska bra kompromiss. Vi ska nu ansöka om bygglov och bygga den nya stationen inom de följande månaderna.
Den gamla bensinstationen stängs, men det kan hända att biltvätten får stanna kvar, i väntan på att överklagandena mot planerna på den stora anslutningsparkeringen behandlas.

Klimatarbetet

Handelslaget kommer under hösten att satsa på nya laddningsstationer för elbilar, sex nya laddningsenheter i anslutning till ABC-stationer och S-markets på fastlandet och en på Åland. Varje laddningsenhet kommer att ha åtta uttag.
– Vi kommer att satsa både på snabbladdning, 100 kilowatt, för elbilar, och på laddare med standardhastighet, för hybrider, säger Mathias Kivikoski. Vi ska följa upp hur enheterna används och senare utvidga stationerna enligt behov.
Samtidigt fortsätter VBO satsningen på klimatarbetet, bland annat genom att bygga solpaneler och att minska på utsläppen.
– S-gruppen har förbundit sig att minska på utsläppen från nivån 2015 med 90 procent fram till 2030, säger Mathias Kivikoski. Just nu har hela koncernen redan minskat med cirka 70 procent. Tyvärr har vi inte aktuella uppgifter på handelslagsnivå.
– När vi bygger nytt satsar vi på klimatsnåla alternativ och den el vi använder produceras så gott som i sin helhet med vindkraft.

Tror på Sokos i Borgå

Just nu planera VBO inga större satsningar i östra Nyland.
Varuhuset Sokos i centrum av Borgå och Sale-butiken i anslutning till den har varit föremål för stora omställningar under de senaste åren. För tillfället fortsätter allt som förut.
– Sokos-varuhusen i hela landet har haft svåra tider, men personalen här i Borgå har kämpat på och jag är väldigt nöjd med produkturvalet och stämningen här, säger Mathias Kivikoski.
– Jag tror på Sokos, i synnerhet i Borgå. Det kommer alltid att finnas ett behov av att också kunna gå in i en butik, att få titta och känna på produkterna.

ANDRA LÄSER