”Mission är att stå upp för de svaga i samhället” – för Anna och Bertrand är kärleken till sin nästa en drivkraft i arbetet

Att arbeta som missionär kan vara utmanande, men också underbart. Efter tio år i Afrika har Anna och Bertrand Tikum vant sig vid jobbets oförutsägbarhet, senegalesernas hjärtlighet och Senegals varma temperaturer.

Familjen Tikum, som till vardags bor i Senegal, består av Bertrand, Nicole, Ronya och Anna.
Elin Lindbergelin.lindberg@ksfmedia.fi
12.08.2022 15:10
Den varma sommaren i Finland rör inte familjen Tikum i ryggen. Efter flera år i Senegal, först i Fatick och sedan i huvudstaden Dakar, är de vana vid temperaturer uppemot 40 grader. Under sommaren bor de i Borgå, där Anna Tikum är uppvuxen. Hennes man, Bertrand Tikum, är i sin tur hemma från Kamerun. Båda två har sedan 2011 arbetat för Finska Missionssällskapet i Senegal med arbetsuppgifter främst i Senegals lutherska kyrka.
– Jag har en magisterexamen i ekonomi och arbetar som sakkunnig inom ekonomisk administration och gott ledarskap. Mitt jobb i Senegals lutherska kyrka går mest ut på att undervisa i bokföring, budgetering och rapportering, säger Bertrand.
– Min officiella titel är sakkunnig inom diakoni och psykosocialt stöd. Min uppgift är att hjälpa Senegals lutherska kyrka att utveckla sitt diakoniarbete. Diakoniarbetet i Senegal påminner om det i Finland, det handlar om att hitta och hjälp dem som faller igenom skyddsnätet, säger Anna.