Tjänstemannen blev bryggare på heltid – Gamla stan får ett eget bryggeri

Länge bestod Anders Granfelts ölkonsumtion av traditionella finska lageröl men då tanken om ett eget bryggeri föddes har spektret blivit mångsidigare. – Ju flera ölsorter man smakar på, desto intressantare blir det.

Boxningssäcken i bryggeriet ger både bra träning och ett utlopp för frustrationen om något strular. – Säcken har nog använts för bägge syften, skämtar Anders Granfelt.
13.09.2021 06:30 UPPDATERAD 13.09.2021 17:16
Betongrampen leder ner till källaren och den omkring hundra kvadratmeter stora lokalen vid Krämaregatan 10 som i många år var ett tvätteri. Förutom några kärl i rostfritt stål i vilka man kan tillverka öl för hemmabruk är det ännu inte mycket som skvallrar om att lokalen inom några månader ska bli ett bryggeri med en kapacitet på upp till 50 000 liter per år.
Företagaren Anders Granfelt berättar att ventilationssystemet redan är installerat och på golvet ligger den nya el-centralen och väntar på att bli inkopplad. Fastighetens huvudsäkring ska också förstoras för att klara den elförbrukning bryggeriet behöver. Men planeringsarbetet har redan hunnit långt. Granfelt visar på en planskiss över hur bryggeriet kommer att se ut.
– Där i hörnet står själva bryggverket där vörten kokas. Efter nedkylning flyttas den till jäsfaten. Till en början kommer vi att ha tre jäsfat på 600 liter och ett på 1 200 liter. Bryggutrustningen är redan tillverkad och borde vara här inom ett par månader. Tidtabellen beror bland annat på tullen.

ANDRA LÄSER