Otto Andersson: Några ord om regeringsförhandlingarna

Riksdagsledamot Otto Andersson är ÖN:s nya kolumnist. Han tar över efter Bicca Olin. I sin första kolumn skriver han om regeringsförhandlingarna som pågår just nu.

Ständerhuset
05.05.2023 06:34
Senaste veckoslut hade jag publikträffar i Lovisa, Borgå, Sibbo och Lappträsk. Tidigare samma vecka besökte jag också vårmarknaden i Paipis. Det givna samtalsämnet på alla orter var regeringsförhandlingarna. Jag fick viktig respons gällande både läget i allmänhet och förväntningarna inför förhandlingarna. För mig som riksdagsledamot är det mycket värdefullt att få höra era, östnylänningarnas åsikter.
Då denna kolumn publiceras är regeringsförhandlingarna på Ständerhuset redan igång. Regeringssonderare Petteri Orpo har bjudit in SFP till regeringsförhandlingarna och Svenska riksdagsgruppen har tackat ja till att delta i förhandlingarna. Beslutet har förståeligt nog väckt mycket diskussion. Responsen har varit både för och emot beslutet. Tack för all respons hittills.
Jag vill gärna här poängtera några saker gällande förhandlingsprocessen. Beslutet om vilka partier som kallades till regeringsförhandlingarna gjordes av regeringssonderare Orpo. Det är ingen hemlighet att jag personligen och många andra föredragit en annan förhandlingsbas. Men nu gjorde regeringssonderaren detta val på basis av sin sondering. Jag vill också betona att Svenska riksdagsgruppens beslut gäller uttryckligen deltagande i regeringsförhandlingarna. Däremot gäller beslutet inte en eventuell regeringsmedverkan. Beslut om en eventuell regeringsmedverkan görs skilt i en egen process.

ANDRA LÄSER