Borgåskolorna samåker till karnevalen

– Springa, springa, springa ... häpp! Armarna sträcks bakåt och fångar pinnen av löparen bakom. Gammelbacka skolas lag på tretton flickor utnyttjar effektivt rasterna till att lära sig hantera stafettpinnen.

Väntar på skottet. Kvarnbackens skola har två lag i grässtafetten på 12 x 80 meter. Sjätteklassaren Alec Still är utnämnd till starter och vet vad som gäller; springa för fullt och växla med rak arm.
Av Borgås tretton svenskspråkiga skolor åker så gott som alla till Stafettkarnevalen, endast två skolor har valt att inte delta.
– Eftersom tävlingen ordnas i Vasa kände vi oss tvungna att begränsa deltagarantalet och beslöt därför att inga Borgåskolor har några hejarklackar, säger Johan Öhberg, rektor för Gammelbacka skola.
– Dessutom har intresset för att åka till karnevalen varit mindre än tidigare år.
Från Gammelbacka deltar 13 flickor i två olika stafetter. Endast två pojkar anmälde intresse men det räckte inte till för att få ihop ett pojklag. Kvarnbackens skola deltar med det största antalet löpare från Borgå, 46 elever i tolv lag, men även där verkade intresset svalare än tidigare år.
– Jag tror övernattningen skrämmer bort många, säger klassläraren Annika Skogster som tränar eleverna från Kvarnbacken på centralidrottsplanen den här dagen.
Förväntansfulla. Carla Jalkanen, Corinna Björksten och Venny Nyman från Gammelbacka skola övar växlingar under en rast. Carla har varit med redan i flera år, medan årets karneval är den första för Corinna. Båda ser ändå lika mycket fram emot äventyret i Vasa.
Alla Borgåskolor åker upp med gemensamma bussar som startar på fredag. Hem återvänder de på lördag, förhoppningsvis med flera medaljer i bagaget.
– Man vet aldrig hur det går. Att räkna tiden på övningarna hjälper inte, då det väl gäller springer de ändå upp till fem sekunder snabbare, gissar läraren Satu Partanen som tränar Gammelbackas flicklag.
Partanen minns själv guldåren på 80-talet, då Borgåskolorna så gott som alltid återvände hem med en pokal till skolan. Men även fjolåret gick hyfsat bra. Gammelbacka skola tog sitt första silver någonsin på sträckan 600 + 600 + 400 meter. Kvarnbacken tog silver i en av de största stafetterna, 12 x 80 meter, samt i 5 x 80 meter för pojkar. Borgå gymnasium vann andra stadiets gatustafett med sitt tiomannalag.
– I fjol hade vi flera supersnabba, men många av våra bästa löpare kunde inte komma med i år av en eller annan orsak. Något lag kan ändå gå till final, tror Annika Skogster.
– På 8 x 50 meter brukar vi traditionellt vara bra, men i fjol tappade vi pinnen.
Bland eleverna i Kvarnbacken är medaljförväntningarna inte så höga, men det är inte heller därför de valt att åka till Stafettkarnevalen.
– Vi åker dit för att ha roligt!
– Och så får man träffa en massa nya kompisar. I fjol lärde jag känna en flicka från Esbo och hon kommer till Vasa i år, säger Daisy Lönnroos.
Hon har tidigare deltagit i hejarklacken, men eftersom inga hejare får åka med i år valde hon att springa.
Alla kan löpa, men det är pinnen som måste övas
Debutlag. Taika Klemola, Emma Lindqvist, Mari Hongell, Daisy Lönnroos och Fanny von Schantz hade hellre deltagit i hejarklacken, men känner sig ivriga inför att springa i år. – Det blir mer fritid om man springer, i hejarklacken måste man vara på läktaren hela tiden, säger de och hoppas på en massa aktivitetstält vid sidan om karnevalen.
Detsamma gör femteklassarna Fanny von Schantz, Emma Lindqvist, Mari Hongell och Taika Klemola som alla debuterar på löpbanan. De har hört mycket om karnevalen, men känner sig fortfarande lite osäkra vad gäller växlingarna och hur man ska mäta steg och var man ska lägga tejpbiten som markerar accelerationssträckan.
– Jag är mest rädd för att inte hitta rätt där, säger Hongell.
– Och att inte veta när man ska börja springa, säger Lönnroos.
Taika Klemola är mest orolig för sina sjuka hälar.
– Men Fanny gav tips på hur man ska springa så man inte belastar hälarna så mycket.
Flickorna ska springa 5 x 80 meter och värmer upp genom att jogga några varv runt idrottsplanen. I dag är det soligt och svag vind, ungefär samma förhållande som flickorna önskar till Vasa.
– Om det blåser hårdare blir det problem med håret, konstaterar de och kommer överens om att fläta varandras hår inför stafetten. I övrigt är det skolans tröja som gäller, och shorts att springa i.
– Godis får man inte ta med, men vi kommer nog att smuggla med det i fickan, säger Lönnroos.

Billigast att samåka

Hela Borgå åker upp som ett gemensamt lag.
– Vi har kommit överens om att alla hejar på alla. Samma regler gäller för alla skolor, säger Johan Öhberg.
Eftersom transporterna är rätt så dyra beslöt man tidigt att samåka. Länge var det oklart med övernattningen men tidigare i veckan kunde karnevalsarrangörerna ge lugnande besked. Alla får plats i en skola eller på ett campus.
Kvarnbackens skola värmer upp inför dagens träningar på centralidrottsplanen.
Tredjeklassaren Corinna Björksten i Gammelbacka skola ska delta för första gången men är inte nervös över sovandet. Bussresan är värre.
– Jag frågade genast om det finns wc på bussen, och det finns det, säger hon.
Skolkamraten Carla Jalkanen försäkrar att det brukar vara jätteroligt på karnevalen. Det svåra är inte att springa utan att kunna hantera pinnen. Jalkanen var med och tog silver på 600 + 600 + 400 meter i fjol. I år har hon ett nytt lag eftersom de två övriga i vinnarlaget bytt skola. I stafetten finns många utmaningar, bland annat gäller det att ha en stark starter och att hitta rätt lagkamrat då man ska växla bland 70 andra löpare i samma heat.
Men Jalkanen tar det med ro, hela familjen sysslar med idrott i någon form och tävlingsmomenten skrämmer henne inte.
– Det är bara att springa fullt hela tiden. Och med 200 meter kvar springer man ännu hårdare.