Lokstallen får nytt liv med Borgå Jazz Festivals tioårsfest – det utlovas tjockt med bra jazzmusik under veckoslutet

Det blir ett dussintal konserter under Borgå Jazz Festivals jubileumsevenemang i slutet av september. Året till ära invigs lokstallen vid porten till Gamla stan som konsertplats.

De gamla lokstallen har en speciell stämning. Elina Brooks uppger att man har en scen i mitten som publiken sitter runt.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
25.08.2022 06:32 UPPDATERAD 05.09.2022 09:23
Elina Brooks, verksamhetsledare vid Borgå jazz Festival, tittar genom listan och räknar för sig själv.
– En, två … fyra … sju … tio, elva, tolv, mumlar hon.
– Ja, totalt tolv konserter, konstaterar hon sedan.
Med siffran syftar Brooks på Borgå Jazz Festivals tioårsjubileum som äger rum om tre veckor (se faktaruta), en jazzfestival som med rätta kan beskrivas som maffig och där stora namn från både Finland och utlandet spelar. Dessutom har en helt ny konsertplats plockats in: festivalen intar lokstallen vid den gamla tågstationen vid porten till Gamla stan.
Brooks ser tillbaka på en verksamhet som växt för varje år som gått.
– För varje år har vi fått in mera människor, och det har hela tiden blivit mera professionellt. Nu kan vi på riktigt göra ett så bra jobb som möjligt här i Borgå. Det innebär att vi har ganska stora förväntningar på tioårsfesten.
Det är osäkert om konstverket ingår i konserten. Oavsett är Elina Brooks entusiastisk över att ha konserter i lokstallen.

Gamla tågstationen

Brooks är entusiastisk över inte bara utbudet av artister och band utan också konsertlokalerna: spelningar hålls i de nya lokalerna i lokstallen, i Gamla 123 som traditionellt varit föreningens hemvist, och dessutom hålls en slutkonsert i Konstfabriken. Hon beskriver lokstallen som ett perfekt ställe för konserter, inte minst efter att ägaren, Harri Kokkomäki, gjort renoveringar. Det innebär att spelningarna kan hållas inomhus i intressanta och nystädade tegelbyggnader.
– I våra visioner kommer stället att vara perfekt. Bara en liten varning: det lönar sig inte att komma dit i högklackat eftersom golvet är av grus. Där är städat, men klackarna sjunker in. Och om det blir så bra som vi föreställer oss så kommer vi att ha konserter där också i framtiden.
I samma veva sker något som kan beskrivas som en matfestival, där ägaren bakom restaurangen Vår plockar in fyra köksmästare som tillsammans skapar rätter för tio euro. Sammantaget satsar man alltså på en kulturhändelse med kulinariska inslag.
– Dessutom ska vi få ett par olika jazzöl från Vanhan Porvoon panimo. Meningen är att provsmaka i morgon. Smaken ska vara lämplig för vår etikett, säger Brooks på tisdagen.

Intressanta namn

Angående tioårsfestens musikutbud säger Elina Brooks att de plockat in både inhemska och ett par utländska namn. På söndag blir det en större konsert i Konstfabriken när Jukka Eskola spelar med ett tiomannaband. Bland veckoslutets utbud nämner Brooks också Linda Fredriksson som nyligen vunnit en Emma-statyett och som spelade på Flowfestivalen. Bland de utländska artisterna finns Laila Biali, en person som mycket väl kan beskrivas som en av världens främsta jazzsångare för tillfället. Hon har bland annat spelat med Sting. Den andra är David Kikoski, som vunnit en Grammy.
– Själv ser jag också framemot Olli Ahvenlahti, en intressant figur i finländsk jazzhistoria. Det är intressant att få musik av världsklass i en kontext som de gamla lokstallen, säger Brooks.
Hon säger att Borgåborna verkar ha fattat tycke för jazzen, något som blivit allt tydligare under de tio år man arrangerat såväl klubbkvällar som den årliga festivalen.
– Konserterna har haft bra med folk. Visserligen får vi besökare också från andra orter, men många är lokala. Med tiden har folk sakteligen hittat jazzen, också sådana som tänkt att de inte skulle gilla musiken. Det finns så många olika stilar, så det finns något för alla. Någon gillar kanske big band, andra fattar tycke för artister som Linda Fredriksson.
Nu är frågan vart jazzen i Borgå ska gå härifrån. Åtminstone har kulturlivet i Borgå blivit allt piggare; Borgå Kulturbåten är bara ett exempel.
– Vi kollar hur det här går, så ser vi vart vår verksamhet bär av. Läget är bra i Borgå, inte minst med evenemangsplanen bakom Konstfabriken där större evenemang kan äga rum. Det bubblar på olika fronter inom kulturlivet just nu, och det finns något för alla.

Borgå Jazz Festival

Äger rum mellan den 23 och 25.9.
På programmet bland annat Nuijamiehet, Linda Fredriksson Juniper, Zikiziki, Laila Biali och Jukka Eskola Orquesta Bossa.
Mera information hittas på https://porvoojazzfestival.com/

ANDRA LÄSER