Själfull roman kandiderar för Runebergspriset

Johanna Holmström är som enda finlandssvensk författare nominerad för Runebergspriset i litteratur, det med den kritikerrosade roman Själarnas ö som utkom i höstas.

NOMINERAD. Johanna Holmström återfinns, som enda svenskspråkig författare, i startfältet för att vinna Runebergspriset i litteratur, det med den kritikerrosade romanen Själarnas ö.
De goda nyheterna duggar tätt för Sibbobördiga författaren Johanna Holmström. På onsdagen blev det klart att rättigheterna till hennes roman Själarnas ö är såld till Tyskland, Polen och Kroatien och Italien, och på torsdagen uppmärksammades boken som en av sammanlagt åtta nominerade titlar för Runebergspriset i litteratur.
– Det känns härligt. Det är första gången som jag är i det här sällskapet, säger Holmström om nomineringen.
Själarnas ö, som även utkommit på finska med titeln Sielujen saari, har vunnit såväl kritikernas som läsarnas hjärtan. De facto är den femte upplagan på svenska i tryckpressarna just nu, och det vill inte säga lite för en finlandssvensk roman som utkom så sent som i september.

Har du fått mycket respons på boken?

– Jag brukar inte få så mycket läsarrespons men nu har många läsare faktiskt tagit kontakt, både via Facebook-meddelanden och per mejl. Speciellt fint känns det att många som jobbar inom psykvården har kontaktat mig och sagt att min roman träffar helt rätt i beskrivningarna av vårdarbetet.
Det är första gången som jag är i det här sällskapet.

Sista minuten-strykning

Det tog Johanna Holmström fem år att skriva Själarnas ö – med en paus för nordic noir-thrillern Hush Baby – och hon höll på med manuset ända fram till två veckor före boken skulle i tryck.
– Jag hade allting klart och gjorde en sista läsning för att kolla att allting stämmer. Det slutade med att jag strök åttio sidor ur manuset.

Vad var det som inte platsade?

– Det var hela Ellinors bakgrundshistoria och förvecklingarna med Morris som jag berättade över flera kapitel men som nu blev ungefär en halv sida.
– Det blev några sömnlösa nätter när jag funderade på om det var rätt beslut. Men det var det. Om Ellinors berättelse hade funnits med i samma utsträckning som Kristinas så hade läsaren fått hoppa fram och tillbaka mellan ön och fastlandet.
Det slutade med att jag strök åttio sidor ur manuset.

Gediget hantverk

I förvalsjuryns utlåtande beskrivs Själarnas ö som en "fullödig roman med solid struktur (...) som tar berättarkonsten till absolut toppnivå" och de facto har även många kritiker rosat Johanna Holmström för hennes gedigna berättande.
Det är också något som Holmström strävat efter i sitt litterära skapande. Hon har hållit hårt på det hantverksmässiga finliret för att får texten att sitta, och för att i slutänden skriva en genomarbetad och berättartekniskt driven roman.
– Jag tycker själv att jag tagit ett stort kliv uppåt, rent tekniskt i mitt skrivande. Nu är jag säker på att jag kan skriva en roman och nästa gång vågar jag släppa loss, experimentera lite med genren.
Jag tycker själv att jag tagit ett stort kliv uppåt, rent tekniskt i mitt skrivande.

Har du redan börjat på följande roman?

– Jag har en idé för en kommande roman, för ett mastodontverk som kräver mycket bakgrundsarbete och som det kommer att ta fem, sex år att skriva.
Holmström vill inte i det här skedet avslöja alltför mycket kring sin romanidé men tanken är att den utspelar sig i en dystopisk värld cirka tjugo år framåt i tiden. Någon science fiction-roman har hon ändå inte tänkt skriva utan bokens andra är snarare orwellsk.
Just nu kretsar hennes skrivande kring noveller, något som många väntat på efter kritikersuccén med novellsamlingen Camera Obscura (2009) som belönas bland annat med Svenska Dagbladets litteraturpris.
Johanna Holmströms Själarnas ö är en av åtta skönlitterära verk som tävlar om Runebergspriset i litteratur.

ANDRA LÄSER