Matilda Svahn: Jag har slutat jämföra Finland och USA

Efter att ha bott i USA en tid har Matilda Svahn insett att det inte lönar sig att jämföra hemlandet med det nya landet. 

21.10.2022 06:10
Under det senaste året jag bott i USA har jag ofta fått höra "Det där är så amerikanskt” eller “Det är så mycket bättre här i Finland” från vänner och bekanta i Finland. Människor tycks ha ett konstant behov att jämföra, och försöka vara bättre än andra. I början tyckte jag själv också att många saker var bättre där hemma, men efter att bott här i Amerika en tid har jag insett att det inte är någon vits att jämföra USA med Finland eller Europa.
Under mitt första studieår här har jag ofta blivit intervjuad om Finland, och speciellt hurdant politiskt system vi har och om vår kultur. Ofta kommer det fram att Finland har ett ganska annorlunda system och annorlunda principer än här i USA. Människor här är väldigt öppna för diskussion och de är intresserade av andra länders kulturer och politik. Jag har också blivit överraskad hur många som har hört talas om Finland och hur mycket de redan vet om finsk politik.
Finsk och amerikansk politik är naturligtvis väldigt olika. I Amerika har man bara två partier som tävlar om presidentskapet och partierna håller på att bli mer och mer polariserade. I Amerika har staten en annorlunda roll, och beskattningssystemet ser annorlunda ut. Därtill har alla stater sina egna lagar utöver nationella lagar och regler. En lag som gäller i Texas, kanske inte gäller i Kalifornien. Det amerikanska samhället lägger ett större ansvar på individerna medan staten har mindre roll i människors liv.

ANDRA LÄSER