Lovisapolitikern petades för sina skriverier

Seppo Nummijoki, som marknadsförde den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, har inte fullmäktiges förtroende.

FÖRBUD. Nordiska motståndsrörelsen förklarades senare olaglig. Före det skrev Seppo Nummijoki hur nöjd han var över sina klistermärken och sin keps.
Max Nyberg
20.09.2018 11:50
Det var i december 2017 som Östnyland skrev om den sannfinländska lokalpolitikern Seppo Nummijoki som publicerade nazist-relaterat material på sociala medier – då utan att namnge honom.
Nummijokis skriverier hade redan då orsakat aktivitet högt uppe i Sannfinländarnas partiorganisation. Efter att artikeln publicerades började också Lovisa stad granska hans förehavanden, och på onsdagen röstade fullmäktige för att han inte åtnjuter fullmäktiges förtroende.

En signal

Beslutet föregicks av en process där mannen fick förklara sig, varefter ett tillfälligt utskott kom med ett beslutsförslag. Själva ärendet behandlades bakom lyckta dörrar på onsdagens fullmäktigemöte, medan Nummijokis svar på varför han publicerat materialet är hemligstämplat med hänvisning till offentlighetslagen och personliga politiska åsikter och övertygelser.
Fullmäktiges ordförande Otto Andersson kan därför inte heller kommentera saken utöver generella observationer.
– Beslutet att tillsätta det tillfälliga utskottet i kombination med fullmäktiges beslut på onsdagen ger en klar markering, säger Andersson.
Beslutet innebär att mannen inte längre är suppleant i revisionsnämnden, vilket enligt kommunallagen också innebär att man tvingades välja om hela nämnden.
– Nämnden valdes om i nästa ärende, men så att Nummijoki ersattes.

Marknadsförde Motståndsrörelsen

Seppo Nummijoki var aktiv på den ryska sajten vk.ru, och hade då en öppen profil. Han marknadsförde bland annat Nordiska motståndsrörelsens klistermärken och kepsar, och skrev att han såg framemot att "strutta omkring i byn" för att irritera toleranta människor.
Han skrev också diverse inlägg som var mer eller mindre rasistiska och som kunde tolkas som en uppmaning till våld – som att "likvidera" imamer.
I det skedet var han ordförande för Sannfinländarna i Lovisa, styrelsemedlem i Sannfinländarnas nylandsdistrikt, suppleant i revisionsnämnden i Lovisa och inprickad som valfunktionär i presidentvalet.
Här hittar du den ursprungliga artikeln.

ANDRA LÄSER