Lokala regissörer fick stöd för filmer om susande säv och kärlek till sjöss

Finlands filmstiftelse har beviljat stöd till drygt tjugo inhemska teve- och filmprojekt. Bland dem hittas Klaus Härös och Atte Henrikssons nya filmer.

SÄVEN FASCINERAR. Naturfilmaren Atte Henriksson får bidrag från Finlands filmstiftelse föra att skriva manus till en ny dokumentär.

Långfilmer, animerade serier, barnfilmer, kortfilmer, dramaserier och dokumentärer. Finlands filmstiftelse beviljar projektstöd för sammanlagt 5,6 miljoner euro till inhemska teve- och filmproduktioner varav en del görs som internationella samarbeten.

Bland långfilmerna kan man lyfta fram Borgåregissören Klaus Härös nysatsning. Den senaste filmen Livet efter döden gick upp på biograferna i januari och nu ligger fokus på lärlek. My Sailor, my Love heter spelfilmen som handlar om en gammal sjökapten, om hans dotter och om den stora kärleken.

Det är produktionsbolaget Making Movies – Nordberg & Aho Oy som beviljats ett produktionsstöd på 690 000 euro.

En annan Borgåregissör, naturfilmaren Atte Henriksson som i fjol vann Estlands motsvarighet till en Venla-statyett för filmen Tuulten taottu maa, beviljades stöd för sitt nya projekt. Han får ett bidrag på 3 800 euro för att skriva manuset till dokumentärfilmen Det susar i säven. Det är fråga om en film som behandlar den mystiska världen i nordens säv- och vassområden.

Finlands Filmstiftelse stöder också bland annat filmöversättningar, manusskribenter, marknadsföringssatsningar och renoveringsstöd för biografer. Biograferna som får stöd finns mellan Hangö och Äkäslompolo.