Delta i erfarenhetsutbildning i höst

Organisationen KRAN inleder i höst en erfarenhetsexpertutbildning i Helsingfors för andra året i rad. Kursarrangörerna efterlyser nu östnyländska deltagare som har erfarenhet av psykisk ohälsa eller missbruk.

ERFARENHETSEXPERTER SÖKES. Arrangörerna av höstens erfarenhetsexpertutbildning i Helsingfors efterlyser östnyländska deltagare.
– Erfarenhetsexpertutbildning bjuder in människor som haft missbruk, psykisk ohälsa, utbrändhet eller anhöriga med dessa problem. Genom att gå utbildning blir de erfarenhetsexperter, säger Kristina Karlsson, utbildare på KRAN rf som arrangerar skolningen.
Utbildningen går ut på att ge sina deltagare kunskaper att verka inom planering, evaluering och utveckling av missbrukar- och psykvårdstjänsterna. Deltagarna utbildas i allt från missbruk och psykvård till pedagogik och gruppledarskap. Olika tjänster inom missbrukar- och psykhälsovården kommer också behandlas.
– Det finns en efterfrågan på människor som har den här erfarenheten och har gått en sådan här utbildning.
Men deltagarna får också möjlighet att bearbeta sina egna erfarenheter.
– Jag gick utbildningen förra hösten och den gav mig otroligt mycket. Det är en process och deltagarna måste bearbeta den egna historien, men det är inte något skrämmande. När du bearbetar dina egna erfarenheter lär du dig mera om dig själv. Den kunskapen kan hjälpa andra människor, säger Karlsson.
Karlsson blev anställd av KRAN rf efter att hon gått utbildningen och hjälper i dag andra som har missbruk. Enligt henne växer behovet av erfarenhetsexperter i Finland.
– Det finns en efterfrågan på människor som har den här erfarenheten och har gått en sådan här utbildning.

Kostnadsfri och helgbaserad

Den kostnadsfria utbildningen inleds i oktober i Helsingfors och pågår fram till april. Den omfattar 25 studiedagar som äger rum på fredagar och lördagar. Deltagare som inte bor i huvudstadsregionen får kompensation för resekostnaderna.
– Det finns platser för intresserade ännu. Alla som söker kallas in på intervju. Det är bara standardfrågor och ingenting att stressa över, säger Karlsson.
Erfarenhetsexperterna kan senare verka som stödpersoner, ledare för smågrupper eller erfarenhetsexpertutbildare. Karlsson understryker att alla är välkomna att ansöka, men att de rekommenderar att personerna varit drogfria eller nyktra en viss tid.
– Vi vill inte att utbildningen riskerar nykterheten så man ska känna sig stark nog. Sedan tar vi ett steg i taget.

ANDRA LÄSER