Med orangea rosetter i håret gick gatustafetten som en dans

De åtta löparna i Söderkulla skolas lag värmer upp i den lummiga parken bredvid Olympiastadion. Gruset dammar under deras fötter när de i snabb takt springer upp för en kort backe. Att de värmer upp just där har sin förklaring: Det är snart dags för gatustafetten.

Wanja Vuorinen springer den sjunde etappen i gatustafetten.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
19.05.2023 19:37 UPPDATERAD 22.05.2023 13:26
Förväntningarna inför årets mixed gatustafett är höga. Klassläraren Kristian Österman kan inte på rak arm säga vad fjolårets placering var, men han tror att laget då slutade på en fjortonde plats.
– Vi hoppas på det bästa. En topp tio placering skulle inte vara helt fel, säger han.
Årets lag består av fyra flickor och fyra pojkar, och enligt Österman har laget inte tränat på något särskilt sätt trots att nästan alla lagmedlemmar springer ute i terrängen och inte inne på Olympiastadions banor.
– När de andra laget har tränat på växlingarna har gatustafettslaget fått springa några varv extra på träningarna. I gatustafetten varierar sträckornas längd och en del sträckor är tyngre än andra, säger Österman.
Det är flera elever från Söderkulla skola som deltar i mer än en stafett. Kajsa Sillman springer den första sträckan i gatustafetten, och senare på kvällen deltar hon dessutom som ankare i flickornas 5 x 80 meter.
Växlingarna övas in i det sista. På bilden växlar Mikael Huuskonen till Wanja Vuorinen. Klassläraren Edward Lindberg i bakgrunden ger tips till sina adepter.
– Jag deltog också i fjol i gatustafetten. Jag tycker om att springa lite längre sträckor och den här gången springer jag lite över åttahundra meter, säger hon.
Hon känner sig inte direkt nervös över tävlingen.
– Det far som det far! Nervositeten brukar försvinna när startskottet går. Min plan är att börja hårt för att få en bra position, senare är det vara omöjligt att ta sig förbi de andra löparna. Och sedan är det bara att hålla den positionen, säger Sillman.

Nervositet hör till

Nelly Nybäck från årskurs 6 springer den tredje sträckan i gatustafetten, och hon erkänner att det nog pirrar lite i magen.
– Det känns helt bra, lite nervöst men helt okej. Jag är inte nervös för något speciellt, utan det är bara den känslan jag alltid har, säger hon.
Hon tror att laget kommer klara sig bra i stafetten.
– Vi har inget mål med tävlingen, annat än att det ska gå bra.
Nelly Nybäck spanar efter sin lagkamrat Tino Savolainen som ska växla till henne.
Tino Savolainen, som tidigare under dagen deltog i pojkarnas 5 x 80 meter, är den som växlar till Nybäck. Efter loppet, när laget har samlats vid läktaren, spricker Nybäck upp i ett stort leende.
– Loppet gick jättebra!
Även Sillman tycker att stafetten gick över förväntan.
– Det gick riktigt bra, jag kunde ha sprungit lite snabbare på det första varvet, för  löpningen kändes lätt, säger hon. 
William Falck och Mikael Huuskonen pustar ut efter sina insatser i gatustafetten.
Även klassläraren Edward Lindberg är nöjd med lagets insats: En åttonde plats i deras heat.
– Vi får nog vara nöjda, alla i laget gjorde sitt bästa. Viktigast är att löparna själva är glada över sina insatser, säger han.
Isak Melleri springer den sista sträckan i gatustafetten.

Resultat gatustafett, 8-manna, mixed, grundskolor åk 1 - 6: 22) Söderkulla skola 1 20.19,6, 60) Kvarnbackens skola 1 21.46,0, 61) Generalshagens skola 1 21.48,3

ANDRA LÄSER