Fler får plats i glad orkester

Borgå orkesterförening, med cirka femton aktiva medlemmar, är ett gäng som trivs med att musicera ihop. Nu hoppas man att fler vill komma med i orkestern.

VÄLKOMNA. Borgå orkesterförenings dirigent Yrjö Länsirinne t.v. och ordförande Lars Andersson ser gärna att nya förmågor hakar på chansen att musicera i gott sällskap, med en lagom stor orkester.
03.02.2018 10:27
Speciellt stort är behovet av violinister, men också andra musiker och musikintresserade är välkomna med i verksamheten. Till exempel hoppas man att också träblåsare – flöjtister, klarinettister och oboister – aktiverar sig. Lars Andersson, ordförande för föreningen, tillägger att man gärna ser att även yngre musiker aktivera sig i orkestern.
– Medelåldern ligger på runt 70 år, de yngsta som är med är väl Märtha Collander som spelare cello och Sebastian Boijers på fiol.
Borgå orkesterförening, som grundades 1935, dirigeras sedan många år av Yrjö Länsirinne. Av tradition har orkestern haft en inriktning på musik som uppskattas av den lite äldre publiken men man är beredd att framföra musik också av färskare datum ifall de nya medlemmarna så önskar.
Övar gör man måndagar klockan 18.30 i matsalen i nyrenoverande Äppelbackens servicecenter.
– Det är ett trevligt ställe att öva på, gott om plats och lugn och ro, säger Lars Andersson och Yrjö Länsrinne hakar på:
– Det är en god hobby att spela i en lagom stor orkester. Musik har mycket att ge människan, och därför hoppas jag till exempel att unga studerande som flyttar till Borgå ska ta sina instrument med och inte låta dem stå i garderoben och samla damm.
Nu när vårterminen inletts är siktet ställt på Borgå orkesterförenings traditionella första maj-konsert på Kulturhuset Grand. Där kommer det att handla om allt från lättare klassisk musik till swingbetonade stycken eller som Yrjö Länsirinne sammanfattar det hela: några marscher, ett musikaliskt potpurri, wienervals, tango och traditionell finländsk dansmusik.
– Lokal folkmusik hör också till. Vi bjuder till exempel på en polonäs från Borgå, två folkliga menuetter skrivna Eila Sofia Emanuelsson och en fyrkant från Borgå.
En av konsertens höjdpunkter formas som en musikalisk rundresa i Europa med ett känt finländskt stycke som grund. Starten går i Finland och sedan arbetar orkestern sig vidare på kontinenten bland annat via svenska hambotakter, irländsk folkmusik, udda bulgariska taktarter och rysk dansmusik. Eventuellt kommer orkestern, precis som under några valborgskonserter förut, ta in en gästartist.
Intresserade som vill ha närmare information om Borgå orkesterförenings verksamhet kan kontakta Lars Andersson eller Yrjö Länsirinne. ÖN

ANDRA LÄSER