Amanda Laaksonen vann årets Skidiskaba

På söndagen ordnades sångtävlingen Skidiskaba för 27 gången. Av över hundra deltagare kom tio till finalen där de hade en chans att tävla om första plats framför en stor publik.

VINNARE. Pristagarna från vänster till höger; Tyyne Lehtinen, Edvin Rönn, Siru Vikla, Amanda Laaksonen, Kati Elg och Jenny Ollas
Vinnaren av årets uppsättning av Skidiskaba heter Amanda Laaksonen. Laaksonen, som går i Näse skola, uppträdde med låtarna Mestaripiirros och How Far I’ll Go. Hennes lugna och självsäkra sätt att uppträda fick alla i publiken att le.
– Hon har en klar, ren och vacker röst. Hennes röst och essens är gjord av rent ljus, konstaterade tävlingsjuryns ordförande Johanna Nurmimaa om Laaksonen.
I år var det Kati Elg (Kerkkoon koulu) som startade showen med sin känslosamma tolkning av Johanna Kurkelas låt Oothan tässä vielä huomenna. Elg, som kom på tredje plats, sjöng säkert och hennes uppträdande publikens ögon att tåras.
Verneri Gustafsson (Keskuskoulu), som kom på andra plats i fjol, uppträdde till nästa med sången Pettävällä jäällä av bandet Yö.
Det var uppenbart att solisterna älskar att sjunga och uppträda. Trots att nervositeten var stor bland deltagarna kunde man se att alla var ivriga att stiga upp på scen.
Bland de modiga deltagarna var också Adam Frankenhauser (Kullo skola), som med sin djupa röst fångade publikens uppmärksamhet, samt Pinja Korpinen (Keskuskoulu) som uppträdde med Missä muruseni on.
Flera av finalisterna uppträdde med fartfyllda låtar. Till dessa hörde bland annat bandets favorit Tyyne Lehtinen (Hinthaaran koulu), som dansande sjöng låten Leijonakuningas av Ellinoora, och Siru Vikla (Huhtisen koulu) som kom på andra plats och gestikulerade livligt till sin tolkning av Tehosekoitins Maailma on sun.
Publiken brast ut i jubel då Vera Lindroos (Näse skola) avslutade sin stillsamma tolkning av Suvi Teräsniskas låt Pohjantuuli.
Stämningen hos finalisterna var uppspelt och glad under hela tävlingens gång. De stödde varandra och jublade högljutt varje gång någon av medtävlandena avslutade sin låt. David Koponen (Huhtisen koulu) uppmanade publiken sjunga med.
Publikens favorit, Jenny Ollas (Kvarnbackens skola), uppträdde självsäkert till den gladlynta låten Jag skall måla hela världen lilla mamma under första halvan av showen och avslutade tävlingen med en vacker ballad.
Alla tio finalister belönades med en deltagarmedalj. Också planschtävlingens vinnare, Edvin Rönn från Tolkis skola, belönades med ett pris.
Skidiskaba har ordnats av Lions Club Porvoo-Borgå sedan 1992. Tävlingen är för fjärde- till sjätteklassare.