Vital hundraåring firar hela året – Runebergskören BSB har många upplevelser i beredskap för körsångens vänner

Närmare femhundra sångare har uppträtt i Runebergskören BSB:s led sedan den grundades 1923. De drygt femtio medlemmarna som är aktiva i dag vill både värna om arvet men också blicka framåt under det förestående jubileumsåret.

Runebergskören BSB fyller 100 år 2023 och körens sekreterare Mika Kosunen och ordförande Thomas Stendahl visar upp de nytryckta jubileumsplancherna.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
22.11.2022 14:09
Under dirigenten, musikrådet Teppo Salakkas ledning stämmer Runebergskören BSB upp med Det var då. Texten är skriven av J.L. Runeberg medan melodin är komponerat av Sigurd "Gigi" Didrikssons som var körens dirigent i fyrtio år mellan 1933 och 1973. Det var då uppfördes för första gången av kören på Runebergsfesten 1937 och jubileumsåret till ära ingår verket åter i repertoaren.
På måndagskvällar övar kören på andra våningen i Kulturhuset Grand och just nu är siktet primärt inställt på årets julkonserter i Borgå domkyrka den 17 december. Men förberedelserna inför körens 100-årsjubileum har redan kommit långt och i ett av rummen invid berättar ordförande Thomas Stendahl, sekreterare Mika Kosunen och hedersmedlemmen Magnus Björklund om planerna. Björklund är tidigare ordförande i kören och har också ansvaret för att skriva 100-årshistoriken.

ANDRA LÄSER