Vassast i spåret i junior-FM – VM i Tyskland nästa för Lovisaskidåkare

Guldglädjen från lördagens FM-skidtävlingar i Kontiolax förbyttes till VM-yra för Lovisaskidåkaren Remi Lindholm. Finlands skidförbund i dag gick ut med namnen på VM-laget som åker till Tyskland om två veckor fanns Lindholms namn med på listan.

VM-KLAR. Remi Lindholm från Lovisa tog guld i junior-FM i skidåkning på sträckan 30 kilometer. Lika högt som guldet smällde antagligen måndagens besked från skidförbundet: Lindholm finns med i laget som representerar Finland i junior-VM om två veckor.
Skidåkaren Remi Lindholm från Lovisa vann guld när junior-FM i skidåkning avgjordes i Kontiolax i helgen. Lindholm, som representerar IF Minken, dominerade på 30 kilometer och distanserade tävlingens tvåa med nästan 50 sekunder.
– Jag hade enbart guldet som mål, även om jag inte hade tänkt rymma så där tidigt. Efter 15 kilometer märkte jag ändå att jag var pigg och bestämde mig för att öka farten, säger den färska FM-guldmedaljören Remi Lindholm i ett pressmeddelande från Finlands skidförbund.
Lovisa Tor-fostrade Lindholm dominerade på 30-kilometerssträckan i klassen U23 och kom i mål på tiden 1:07:44.5, med 48,9 sekunders marginal till tvåan Oskari Hökkä. Närmast Lindholm kom estniska Martin Himma, men även han låg 33,3 sekunder efter vinnaren.
IF Sibbo-Vargarnas Jonas Nordström skidade in på en 17:e plats, cirka 3 minuter efter vinnaren.

VM-klar

FM-segern smakar gott för IF Minken-skidåkaren Remi Lindholm vars mål för säsongen varit VM i klassen U23. Den drömmen gick i uppfyllelse i dag när Finlands skidförbund publicerade namnen på idrottarna som representerar Finland när VM-tävlingarna. Lindholm är med när junior-VM inleds om två veckor i tyska Oberwiesenthal.
Sin föregående FM-medalj knep Lindholm för övrigt i 2017 i Rovaniemi då han tog hem mästerskapet på samma sträcka som i år.
Östnyland var hyfsat väl representerat i helgens skidåknings-FM för juniorer i Kontiolax. De riktigt stora skrällarna uteblev men till exempel kan man lyfta fram Sibbo-Vargarnas Ike Melnits åttondeplacering på 20 kilometer i klassen U17.

Ströplaceringar

På samma sträcka kom vargarnas Casper Höglund i mål som nummer 37 och lagkamraten Niklas Raappana som nummer 50.
Borgå Akilles Amos Nordman skidade sig till en 34:e plats på 20 kilometer i klassen U18, det var drygt 8 minuter efter segraren.
I klassen U20 på 30 kilometer kom Sibbo-Vargarnas Joakim Nordström och Borgå Akilles-åkarna Eetu Liukkonen, Leevi Liukkonen samt Axel Nordman i mål på placeringarna 37, 45, 45 respektive 49.
På U20-damernas 20 kilometer skidade Borgå Akilles Rebecca Lönnqvist in på en 24:e plats. I damernas stafett kom Lönnqvist tillsammans med Sofia Valasti och Aada Kiiski i mål som 16:e, som tävlingens sista lag efter att några avbröt tävlingen.
I damernas U17 åkte Borgå Akilles Melissa Lönnström in som nummer 28 på 10 kilometer, Ada Kiiski från samma förening kom in på en 51:a plats. Akillesåkarna fick se sig distanserade av vinnaren Iida Vuollet med 3 respektive 7 minuter.

ANDRA LÄSER