Valkomvarvet Suomenlahden Telakka får ny ägare

För många jobb och för lite tid att sköta allt innebär att Suomenlahden Telakka skadat sitt rykte. Med en ny ägare utlovas nya tider.

Tero Tiisala äger nu Suomenlahden Telakka i Valkom.

Varvet Suomenlahden Telakka har fått en ny ägare. Tero Tiisala köpte varvet och affärsverksamheten.

Saken framkommer i ett pressmeddelande där varvet skriver att "Den nya ägarens målsättning är att återupprätta Lovisavarvet i Valkom som det bästa i sin storleksklass. Samtidigt innebär ägarbytet nytt kunnande som ger affärsverksamheten bredd.".

Tero Tiisala är en känd aktör på västkusten. Han är operativ chef för familjeföretaget Finnboom från Björneborg med farkoster, pontonförsedda arbetsmaskiner och andra flytande lösningar. Finnboom har en egen produktfamilj under varumärket Fbpontoons.

"Jag blev intresserad av företagsköpet då varvets förra ägare Jukka Jaatinen gick i pension och kontaktade med mig. Jag har väntat på en sådan chans, som får de saknade bitarna att falla på plats. Nu kan vi röra oss ett steg framåt igen", säger Tiisala i pressmeddelandet.

Tiisala leder varvet tillsammans med arbetsledarna Ville Päivinen och Jaakko Jurmu. Moderniseringen av arbetsmetoderna och rekryteringen av nya arbetare är högst på dagordningen.

"Miljöcertifieringen är i skick, men kundkontakterna måste återupprättas", säger Tiisala.

Produktionschef Ville Päivinen uppger att varvets rykte periodvis varit dåligt: "Vi tog emot alla jobb, men klarade inte av att sköta dem inom utsatt tid. Detta kommer att förändras. Vi kommer att jobba för att förtjäna tillbaka vårt förtroende och goda rykte".

Varvet har nu också inlett en rekrytering, först för att anställa montörer och en skeppselektriker. På sikt är målet att sysselsätta ungefär 30 personer.

ANDRA LÄSER