Lucia förenar östnylänningarna

För Olavi Kaleva, stadsdirektör i Lovisa, är det en hedersuppgift att på luciadagen få kröna Östnylands lucia.

02.12.2016 12:00 UPPDATERAD 02.12.2016 12:51
– Luciatrion sprider värme, glädje och hopp i vintermörkret. Det känns väldigt bra.
Kaleva ser Östnylands lucia som en förenande faktor i det forna landskapet.
Luciatrion representerar hela regionen och förenar traditioner i Borgå och Lovisa som varit olika. Det är ett gott tecken.
– Luciatrion representerar hela regionen och förenar traditioner i Borgå och Lovisa som varit olika. Det är ett gott tecken. Jag tycker att det borde finnas mer gemensamma traditioner för östnylänningarna.
Östnylands lucia kröntes för första gången år 2015 och tog upp värvet efter Borgåbygdens lucia och Östra Nylands lucia i Lovisa efter sammanslagningen av tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet i början av året 2015.
– Det är en tradition som berör alla människor oberoende av ålder eller kön. Ett luciabesök ger människor något positivt att tänka på och tröst åt äldre och sjuka.
Även om Kaleva konstaterar att han hemifrån inte har haft särskilt starka luciatraditioner har han varit mån om att se på luciakröningen tillsammans med barnen då de var små
– För mig har luciatraditionen blivit till och med starkare i och med åldern.
Lika viktig som lucias uppträdanden är insamlingen av medel, som oavkortat går till östnyländska föreningar. I år är insamlingsmålen skyddshärberget Koivula och ungdomsverkstäder i Borgå, Lovisa och i Sibbo. Luciajuryn förfogar även över medel som delas ut till registrerande östnyländska föreningar som tidigare har anhålligt om bidrag.
Olavi Kaleva kröner Östnylands lucia 2016 den trettonde december klockan 18 på Rådhustorget i Borgå.

ANDRA LÄSER