Kampanjen för Hanna nära målstrecket

Kampanjen för att stödja den olycksdrabbade Akillescyklisten Hanna Lankinen i hennes rehabilitering går in på upploppet. På söndag uppträder en rad kända artister till förmån för Hanna, Hannan puolesta, såsom driven heter.

KÄRT OBJEKT. – Hanna är inte bara vår arbetskamrat hon är också vår vän, säger fr.v. Nora Alldén, Sanna Laukkanen, Enni Juusela och Mikko Kajala som hör till gruppen som organiserat kampanjen för Hanna Lankinen, Hannan puolesta. Andreas Ahlfors, Christoffer Ericson och Johanna Nyman ingår också i kampanjgänget.
Det har gått lite mer än ett år sedan Borgåcyklisten Hanna Lankinen kraschade i Tour de Helsinki med allvarliga följder. På den svåra skallskadan följde fem veckor i koma men nu håller Lankinen på och repar sig, ett steg i taget. Bland annat har hon fått lära sig äta, prata och gå på nytt. Rehabiliteringen pågår fortfarande – och kommer att göra det ännu en längre tid.
Den vetskapen fick hennes kolleger på Östra Nylands räddningsverk att agera och de startade kampanjen för Hanna, Hannan puolesta.
– Då vi började var Hanna ännu heltid på rehabilitering men vi det här laget bor hon hemma och hälsan har tagit stora steg framåt, säger Sanna Laukkanen som hör till sjupersonersgruppen bakom kampanjen.
Kampanjen för Hanna kördes i gång i våras och på traditionellt sätt har gänget bakom driven – och många andra som engagerat sig – rört sig med insamlingsbössor ute bland folk. Speciellt i Borgå och de omkringliggande kommunerna har många känt till Hannas öde och velat hjälpa, men också i huvudstadsregionen medan omnejd har det funnits välvilliga människor skänkt en slant för välgörenhet.

Ökad livskvalitet

En rad lokala företag har tacknämligt bidragit till kampanjen och dessutom har personalen på räddningsverk runtom i landet visat sitt stöd för Hanna. Även inom cykelkretsarna har man ställt sig positiv till kampanjen. Hannas krasch har berört många på ett personligt plan, och i september ordnades det till exempel en cykelaktion inom ramen för Hannan puolesta.
– Avsikten är att samla in pengar för trygga Hanna fortsatta rehabilitering och ge henne möjlighet att skaffa olika hjälpmedel som behövs för att öka hennes livskvalitet, säger Sanna Laukkanen.
Avsikten är att samla in pengar för trygga Hanna fortsatta rehabilitering.
Den svåra olyckan har inte fått Hanna Lankinens motionsiver och cykelintresse att minska och bland annat ägnar hon sig åt tandemcykling tillsammans med sin man Pasi Eerikäinen. Han spelar en central roll då Hanna puolesta-kampanjen kulminerar på söndag med en brett upplagd välgörenhetskonsert i Borgå domkyrka. Eerikäinen, till vardags violinist i Radions symfoniorkester, har nämligen fått en rad inhemska toppnamn att musicera till förmån för Hanna.
De flesta är parets musikervänner, sådana som Pasi Eerikäinen musicerat med under sin karriär deltar, medan andra har blivit tillfrågade för att deras låtar haft stor betydelse för Hanna och Pasi. Till exempel en av Borgåbandet Teleks låtar har varit en stor tröst för dem under det gångna året.

Viktiga låtar

– Vissa av de utvalda låtarna är särskilt viktiga. Dem spelade jag för Hanna då hon låg medvetslös. Det kändes konstigt att prata med en som inte reagerar och musiken var det medel som jag vill vara tillsammans med henne på.
Vissa av de utvalda låtarna är särskilt viktiga.
Konsertupplägget är typiskt för välgörenhetskonserter det vill säga samtliga artister deltar med ett par, tre låtar, och helheten blir minst sagt varierad. Jorma Kääriäinen bidrar med Agents-låtar, Johanna Iivanainen sjunger "lyriskt, vackert och texttroget", som Pasi beskriver det, Minna Lasanen framför låtar som drar mot gospel och rootsmusik medan Pasi Eerikäinens egen stråkkvartett, Jousikaikukvartetti, bjuder på rytmisk pop på stråkinstrument.
Dessutom deltar ett husband som består av Olli Peuhu på bas, Kepa Kettunen på trummor, Mikko IIvanainen på gitarr och Tessa Virta på piano. Virta bjuder också på solonummer. Utöver det står Riku Niemi från Riku Niemi Orchestra för en del av låtarrangemangen och spelar ett stycke på vibrafon.
– Konserten bjuder också på en namnstark, inhemsk överraskningsartist, vinkar Pasi Eerikäinen.

Välgörenhetskonsert

Kampanjen för Hanna Lankinen, Hannan puolesta, kulminerar i en konsert i Borgå domkyrka söndagen den 23 oktober klockan 19.
Uppträder gör Jorma Kääriäinen, Johanna Iivanainen, Minna Lasanen, Riku Niemi, Jousikaikukvartetti, Teleks, Tessa Virta samt husbandet med Olli Peuhu, Kepa Kettunen och Mikko IIvanainen. Namnet på ytterligare en inhemsk toppmusiker avslöjas först på konsertplatsen.
Konferencier är Nicke Lignell, Greta Lignell läser en dikt.
Biljetterna kostar 25 euro via Grand Luckan, netticket.fi och vid dörren.
Konserten räcker cirka en och en halv timme utan paus.

Musik med story

Som konferencier för konserten fungerar skådespelaren Nicke Lignell. Han kopplades in via ett tips från en bekant och har träffat Hanna och Pasi, hört deras berättelse och skrivit en story utifrån det som paret gått igenom under det senaste året.
– Konsertens röda tråd ligger i berättelsen. Publiken får mycket att tänka på men i första hand handlar det förstås om bra musik, säger Pasi Eerikäinen.
Konserten har stor betydelse för honom och Hanna, som också själv kommer att finnas på plats i domkyrkan på söndag. Han ser musiken som ett sätt att lufta de känslor som Hannas olycka och tillfriskningsprocess rört, och fortfarande rör, upp. I förlängningen hoppas han att andra i publiken som mött liknande svårigheter kan finna tröst i helheten.
Konsertens röda tråd ligger i berättelsen. Publiken får mycket att tänka på men i första hand handlar det förstås om bra musik.
Pasi Eerikäinen är förväntansfull inför konserten men ivern varvas med ett visst mått av bävan.
– Det kommer att bli en känslosam och berörande konsert och jag är spänd på hur jag kommer att reagera. Jag lär inte ha långt till tårarna och hoppas att jag kan spela mina partier utan att bryta ihop.
I det här skedet vet man inte hur mycket medel som samlats in till förmån för Hanna. När konserten är avklarad och biljettintäkterna räknade går kampanjen in i sin sista fas, det vill säga pengarna överräcks till Hanna Lankinen. Det är hon själv som får avgöra hur hon kanaliserar pengarna, sin hälsa till godo.
PÅ VÄG. Kampanjen för Hanna Lankinen, Hannan puolesta, är inne på upploppet och kulminerar på söndag i en konsert i domkyrkan som hennes man, violinisten Pasi Eerikäinen, orkestrerat.