Många fler får plats runt borden i Kantelehuset

Ett fyrtiotal matgäster tog tillfället i akt när försöket med avgiftsfri sommarlunch inleddes på måndagen i Kantelehuset i Vårberga. Korvsoppa stod på menyn.

LUNCHEN SMAKAR BÄTTRE. Flickorna har mer att se på och maten går lättare ner när man äter i sällskap konstaterar mamma Sanna med Siiri och Elsa.
04.06.2018 14:03 UPPDATERAD 04.06.2018 14:08
– Du minns väl att tvätta händerna före maten.
Kantelehusets personal står och dirigerar de yngsta matgästerna rätt och kontrollerar att alla har kommit ihåg att ta med egna tallrikar och bestick. Det är premiärdags för den avgiftsfria sommarlunchen.
I Borgå har man inte tidigare bjudit på gratislunch under skolornas sommarlov, trots att det är ett mycket gammalt fenomen till exempel i vissa lekparker i Helsingfors. En fullmäktigemotion som behandlades för ungefär ett år sedan föreslog subventionerad sopplunch i en lekpark i Borgå sommartid, men den ledde inte till konkreta åtgärder.
Nu gör man ett experiment i Vårberga under sommarlovets tre första veckor.

God och het soppa

Mamma Minna och barnen Minea och Alexander är bland de första i soppkön.
– Vi har fått information om sommarlunchen via skolan, via Wilma, säger Minna. Det är ett mycket bra initiativ, och vi kommer att äta lunch här de dagar det passar in i vårt semesterschema.
– Maten är god, och het. Vi hoppas på fler liknande nya fräscha idéer.
EN PORTION KORVSOPPA. Jenni Laaksonen serverar Minea.
Familjens sommar består av simning, stugbesök och allt annat som känns bra.
Alexander ska fiska, det gillar han. För några år sedan drog han upp insjöns största gädda, på nio kilogram.
Juulia är tio år och hon är här med sin lillebror Joonas, sju år. De har också hittat en kompis, Viljami, också tio år, i soppkön. Juulia har utrustat sig själv och lillebror med djupa tallrikar, knivar och gafflar. Det är litet svårt att äta soppa med gaffel, men problemet löser sig och snart har båda fått låna plastskedar.
– Mamma uppmanade oss att gå hit på lunch, säger Juulia. Soppan är god, det här är min andra portion.

Här ryms ju många fler. Ska ni berätta för era kompisar om den här möjligheten?

– Nej, det vill jag inte, säger Juulia.
Viljami berättar gärna, men tror inte att så många är intresserade.

Pratstund och lagad mat

Flickorna Siiri och Elsa har kommit med mamma Sanna som berättar att de bor alldeles i närheten och att lunchtiden passar alldeles utmärkt.
– Flickorna är morgontidiga. Annars kan det vara svårt att få dem att äta ordentligt, men jag tror att maten slinker lättare ner här när det finns så mycket att se på.
– Vi har flitigt besökt de gemensamma tillställningarna i Vårberga nu på den senare tiden och medan jag ännu var mammaledig gick vi ofta till familjekaféet.
Jenni Laaksonen delar ut soppan. Hon studerar till grundexamen inom livsmedelsbranschen och praktiserar på centralköket.
– Här finns gott om mat, tvåhundra portioner.
Det är inte bara mammor med småbarn och skolbarn som har nappat på erbjudandet om sommarlunch.
– Det här är en bra idé, här kan man sitta ner och få en pratstund och samtidigt en portion lagad mat, säger Anne. Det är skönt att inte behöva sitta hemma hela dagen och när man är ensam blir det inte av att laga mat. Dessutom har det ju varit så varmt, och ventilationen fungerar inte i A-bostäders lägenheter.
Servicehandledare Sara Tallsten konstaterar efteråt att sommarlunchen börjat bra.
– Vi hade besökare från alla åldersgrupper. Vi har också bett alla berätta vidare om den här möjligheten till alla sina bekanta. Här finns gott om plats för fler matgäster.

Gratis sommarlunch serveras varje vardag under sommarlovets två första veckor och från tisdag till och med torsdag veckan före midsommar i Kantelehusets matsal. Serveringen inleds 11.30 och avslutas senast 12.30, eller när maten tar slut.

Veckans matsedel

Måndag: Korvsoppa.
Tisdag: Broilerfrestelse.
Onsdag: Lasagnette.
Torsdag: Laxsoppa.
Fredag: Skinkfrestelse.

ANDRA LÄSER