Restriktionerna i restaurangbranschen förlängs till februari

Restriktionerna på fartyg, flygplan och bensinstationer luckras upp.

Regeringen förlänger restriktionerna för restaurangbranschen till slutet av februari. Restriktionerna för företag som serverar mat är lindrigare än för till exempel pubar och nattklubbar.
29.10.2020 17:35
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslutade på torsdagen att förlänga de gällande restriktionerna för restaurangbranschen till slutet av februari. Restriktionerna ingår i lagen om smittsamma sjukdomar som stadfästes av republikens president Sauli Niinistö.
– Vi gör vårt yttersta för att coronaepidemin inte ska gå in i en spridningsfas i hela landet, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Giltighetstiden för de temporära bestämmelserna ska gälla så länge som coronapandemin pågår, slår regeringen fast. Regeringen har också utfärdat preciserade bestämmelser om restaurangernas, barernas och nattklubbarnas skyldigheter.
– I fortsättningen delas branschen in i två grupper som bygger på en bedömning av smittrisken. Restauranger som serverar mat har lindrigare restriktioner än till exempel pubar, säger Kiuru.
Landet delas också upp i fyra olika områden enligt smittspridningen. Restriktionerna varierar i enlighet med smittläget.
Regeringen luckrar också upp restriktionerna för de restauranger och kaféer som har verksamhet i anslutning till bensinstationer för att underlätta yrkeschaufförernas och åkeriernas situation.
De nya restriktionerna gäller inte heller öppettiderna på fartyg eller flygplan som går mellan Finland och utlandet, eller på rutter utanför Finlands gränser.
Regeringen förbehåller ändå möjligheten att utfärda nya förordningar om restaurangernas öppettider och serveringstider om epidemin förvärras.

ANDRA LÄSER