19-åring fängslad – misstänks för otaliga brott

CYKLAR. Den unga mannen har bland annat stulit och sänkt cyklar i ån. Bilden är från arkivet. Bild: KSF MEDIA/ARKIV

Försök till stöld, stöld, skadegörelse, grov stöld och rån. En 19 år gammal manlig Borgå misstänks för flera olika brott.

Den unga mannen greps första gången den 22 juli då han hade brutit sig in i en restaurang i Gamla stan i Borgå. Polisen misstänker att mannen stal pengar i restaurangen. Det visade sig att den unga mannen brutit sig in i samma restaurang några dagar tidigare, och också då stulit pengar.

Följande gång som ynglingens och polisens vägar korsades var den 4 augusti då den unga mannen tillsammans med två kumpaner rånade ett 13 år gammalt barn genom att fälla och ta stryptag på barnet. Bytet blev barnets bankkort och en mindre summa pengar.

Han misstänks också för att ha tänt på terrassen till en lagerbyggnad på Magistratsgatan 2 den 24 augusti. Under natten den 29 augusti misstänks mannen igen ha försökt bryta sig in i samma restaurang som tidigare, men en polispatrull avbröt inbrottet. Den unga mannen lyckades smita från platsen men poliserna kände igen honom och kunde gripa honom följande morgon.

Under utredningen har det visat sig att mannen har haft några brottskumpaner och att de gjort inbrott också i andra restauranger i Borgå. Bytet har mest bestått av pengar och alkohol. Polisen misstänker också att de har planerat flera inbrott som de inte hunnit förverkliga.

Den nu häktade mannen och hans vänner har också förstört flera cyklar genom att tända eld på dem, slänga ner dem från höghustak eller sänka dem i ån. Vad gäller cyklarna är brottsrubriceringen ännu oklar, men polisen utreder just nu fallen som miljöförstörelse och stöld. Det har också kommit till polisens kännedom att räddningsverket lyft förstörda cyklar och annat skrot ur ån i närheten av gångbron i juli. Då har man hittat omkring trettio förstörda cyklar. Det är möjligt att polisen låter göra dykningar också på andra platser, för att helhetsbilden ska klarna.

Mer läsning