Regeringen drar i nödbromsen: Hårda krogbegränsningar och covidtest före inresa till Finland

Regeringen har enats om skärpta restriktioner: På julafton måste restaurangerna sluta med alkoholserveringen redan klockan 21 och stänga en timme senare. Den 28 december upphör utskänkningen redan klockan 17. Samma dag krävs negativt covidtest för inresa till Finland också från EU-länder.

Regeringen skärper restaurangrestriktionerna redan från julafton. Den 28 december tvingas krogarna stänga ännu tidigare. Samtidigt börjar Finland kräva negativt covidintyg för inresande också inom EU och Schengenområdet.
22.12.2021 07:36 UPPDATERAD 22.12.2021 14:32
Regeringens kunde efter svåra och utdragna förhandlingar på Ständerhuset enas om kraftigt skärpta coronarestriktioner.
Statsminister Sanna Marin (SDP) trädde klockan 23 fram framför kamerorna och berättade om uppgörelsen i korthet.
Redan på julafton upphör utskänkningen klockan 21 och stängningsdags är klockan 22.
Mellan klockan 17 och 21-22 kan restaurangerna ha öppet för kunder med covidintyg. Men senare på kvällen får restaurangerna inte hålla öppet ens för kunder med vaccinationsbevis.

Marin: Nattklubbarna kan inte ha öppet

– Det här betyder att alla nattklubbar och barer med sena öppettider blir tvungna att stänga på julafton, förklarar Marin efter de avslutade förhandlingarna.
Några dagar senare, från och med den 28 december, skärps restriktionerna ytterligare. Då blir restauranger vars huvudsakliga verksamhet är alkoholservering, till exempel barer och nattklubbar, tvungna att upphöra med utskänkningen klockan 17. En timme senare, klockan 18, måste de stänga helt och hållet. De här krogarna får bara ta in hälften av den normalt tillåtna kundmängden.
För restauranger som är inriktade på matservering, är begränsningarna något lindrigare. De här restaurangerna måste också sluta med alkoholserveringen klockan 17, men får hålla öppet till klockan 20. Restauranger med matservering får ta in 75 procent av den normala maximikundmängden.
Begränsningarna är i kraft tre veckor från med den 28 december.
Marin säger att regeringen kommer att kompensera företagare för ekonomiska förluster som uppstår på grund av restriktionerna.

Negativt covidtest krav för inresa

Från och med den 28 december börjar Finland också kräva ett negativt covidtestresultat av inresande också från EU och Schengenområdet.
– Av inresande kräver vi negativt test som ska tas i förväg. På så sätt kan vi förhindra att det uppstår rusning vid gränsstationerna. Vi får också mer resurser att sätta på vaccineringar i stället, säger Marin.
Finska medborgare har dock alltid rätt att resa in i landet, men egna medborgare rekommenderas ta ett hemtest efter att de anlänt.

"Vi är bekymrade"

– Vi är bekymrade över smittspridningen. Precis som många andra länder redan har gjort, inför vi restriktioner för att trygga verksamheten vid sjukhusen och på intensivvårdsavdelningarna, säger Marin.
Regeringen hade skrivit in en så kallad nödbroms som en kraftfull åtgärd i hybridstrategin för att hantera ett svårare pandemiläge. På frågan om regeringen nu använder nödbromsen svarar Marin jakande.

Inga skolstängningar i det här skedet

– För skolornas del bestämde vi att inte utvidga begränsningarna. Grundskolorna och andra stadiet fortsätter med undervisning i skolorna. Här blir inga förändringar i det här skedet, förklarar Marin.
Regeringen rekommenderar distansundervisning för högskolorna, bortsett från sådan undervisning som måste ske på plats.
Regeringen rekommenderar att de regionala myndigheterna inför begränsningar. Men verksamhet som betraktas som låg risk enligt Institutet för hälsa och välfärd, till exempel bibliotek, museer eller teatrar där besökarna har bestämda sittplatser, kan hålla öppet. Om de lokala myndigheterna vill ha strängare regler än så, är det möjligt.
Regeringen informerar mer om de nya restriktionerna vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.
Anledningen till överläggningarna var den nya virusvarianten omikron som sprider sig mycket mer aggressivt än de tidigare varianterna.

Oenighet i början

Ministerarbetsgruppen för social- och hälsovård förberedde ett förslag till regeringen och hade under flera dagar förra veckan och i måndags suttit i förhandlingar om vilka åtgärder som är nödvändiga. Enligt HBL:s uppgifter kunde ministerarbetsgruppen som tog fram ett beslutsunderlag till regeringen inte nå enighet.
Regeringens överläggningar föregicks av att huvudstadsregionens städer och chefsöverläkare från fyra av fem universitetssjukhus vädjade till familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att pausa vaccinationsbeviset så att det inte kan användas för att gå på bar eller gym, för att nämna ett par exempel.
En knepig fråga var restaurangerna och särskilt restaurangerna i Lappland där det finns utländska turister som har kommit till Finland för att fira jul.
Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderade regeringen att tillfälligt pausa användningen av vaccinationsbeviset vid verksamheter som klassas som högrisk.
Högriskverksamheter är till exempel barer, nattklubbar, konserter, idrottsevenemang, storkörer och allsångsevenemang.

ANDRA LÄSER