Vaccinationstakten saktar ner – alla finländare kommer i kontakt med coronaviruset förr eller senare

Finland kommer kanske inte att nå vaccinationstäckningen 80 procent före månadsskiftet. Befolkningens vaccinationsiver håller på att sina.

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att coronaviruset inte kommer att försvinna de kommande åren. Finländarna kan antingen ta vaccin eller så kommer de att insjukna förr eller senare.
Erik Sandström/SPT
14.10.2021 14:19 UPPDATERAD 14.10.2021 14:20
Vaccinationstakten saktar ner. Den senaste veckan har drygt 100 000 personer fått sin andra dos coronavaccin då siffran de föregående veckorna har legat kring 120 000, berättar Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Myndigheterna ordnade sin veckovisa presskonferens om coronaläget på torsdagen.
– Tyvärr håller vaccinationsivern på att lägga sig, säger Kontio.
Målet är att 80 procent av alla finländare som fyllt 12 år ska ha fått två doser vaccin innan månadsskiftet. Det betyder i praktiken att 238 000 doser ännu måste delas ut och enligt Kontio är det fortfarande möjligt att nå målet.
– Vi kan nå 80 procent före november, men det hänger på viljan att vaccinera sig.
Åland sticker ut med en vaccinationsgrad på 83 procent. Östra Finland klarar sig också bra i jämförelsen, även om inget sjukvårdsdistrikt på fastlandet ännu nått målet.
Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR diskuterade den här veckan en tredje dos. Enligt Kontio kommer man att informera mer om frågan på tisdag. Samtidigt anser hälsomyndigheterna inte att det är speciellt bråttom med en eventuell tredje dos, eftersom skyddet efter den andra dosen fortfarande är på hög nivå.

Högre immunitet i Sverige

Det finns ett klart samband mellan vaccinationsgrad och smittspridning berättar Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd. I en europeisk jämförelse har mönstereleven Spanien en hög vaccinationsgrad och få fall. I flera östeuropeiska länder, bland annat i Baltikum, är vaccinationsgraden lägre och spridningen högre.
– Framför allt i Rumänien och Bulgarien, men också i Lettland, är situationen väldigt svår och vården är överbelastad. Många är väldigt sjuka och dödligheten stiger, säger Salminen.
Den senaste veckan har drygt 100 000 personer fått sin andra dos coronavaccin. De tidigare veckorna har siffran legat kring 120 000, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
Finländarna har vaccinerat sig i lite högre grad än EU-medeltalet. Enligt Salminen ligger Finland ändå efter de övriga nordiska länderna.
– Det skulle vara bra om vi kunde spurta i kapp resten av Norden.
Vaccinationsgraden ligger på ganska samma nivå som i Sverige, men där har befolkningen högre skydd mot nya smittvågor.
– Metoden för att nå högre immunitet var kanske inte den trevligaste, säger Salminen.
Sverige har under pandemins gång accepterat högre spridning än de övriga nordiska länderna, vilket bland annat har resulterat i klart fler dödsfall.

Positiva tecken i avloppsvattnet

I Finland är en femtedel av alla intensivvårdspatienter för närvarande coronapatienter. Spridningen har ökat och behovet av sjukhusvård ökar med en liten fördröjning i takt med spridningen. Belastningen på sjukvården är högre nu än för ett halvår sedan, trots att vaccineringarna har framskridit.
Spridningen sker främst bland ovaccinerade personer, samtidigt som ovaccinerade löper kring 20 gånger högre risk att behöva sjukhusvård på grund av covid-19.
– Ju äldre man är desto större är risken att insjukna allvarligt. Men riskerna är betydligt högre också för ovaccinerade i åldersgruppen 20–29, säger Salminen.
Myndigheternas analyser av avloppsvatten visar ändå tecken på att spridningen lugnar sig.
– De positiva nyheterna är att förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet verkar minska nästan överallt. Så det finns hopp om att situationen kan lugna ner sig, men det är för tidigt att säga om det är en långsiktig trend.
Viruset kommer ändå inte att försvinna från världen de kommande åren.
– Varje finländare kommer att komma i kontakt med viruset. De som inte har tagit vaccinet kommer att insjukna, om inte i år så under de kommande åren. Ju äldre du är desto större är riskerna. Gott folk, ta vaccinet.