Ny skylt i Sibbo visar vägen till ”Porgå”

Nu förundrar sig östnylänningar över hur felstavningen tagit sig hela vägen till färdig vägskylt i Söderkulla i Sibbo.

Tryckfelsnisse har spökat när den här vägskylten mot Borgå har tillverkats.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
06.11.2022 13:36
Läsare har reagerat på en ny vägskylt som dykt upp i Söderkulla i Sibbo. Den första bilden på skylten togs på fredagskvällen.
Skylten visar vägen mot Borgå, men staden har olyckligt nog stavats med initial-P i stället för B – för att därmed låta lite som den gör på finska, Porvoo.
Östnyländska Facebookanvändare är inte nådiga i sin dom mot språkmissen.
”Alltså hur kan de här felstavningarna alltid nå hela vägen till slutprodukt? Jag förstår inte hur inte ens de som sätter upp skylten anmärker på språkfelen”, skriver en person.
Andra föreslår att Borgå hämnas på Sibbo genom att sätta upp en motsvarande skylt västerut. ”Sipoo Sippå” skulle det få stå på den, anser de.
”Porgå” är inte den enda gången som ett ortnamn som börjar på B stavats med P. Borgnäs har blivit ”Porgnäs” på en skylt i Hindhår väster om Borgå centrum.
I Sibbo var majoriteten av invånarna svenskspråkiga fram till 2003, då den finskspråkiga befolkningen gick om den svenska i antal. 2015 uppmanade Sibbo kommun markägare att ändra vägskyltar så att det finskspråkiga namnet skulle komma först, vilket bland annat Helsingin Sanomat skrev om.

ANDRA LÄSER