Ett drömuppdrag att jobba med kultur och utbildning ur ett nytt perspektiv

Att vara ordförande för Svenska kulturfonden är ett förtroendeuppdrag som kan jämföras med en halvtidstjänst. Mikaela Nylander delar sin tid mellan förtroendeuppdrag och studier – och trivs som fisken i vattnet.

ENTUSIASTISK. – Det är givande och spännande att få vara med och jobba för kultur och utbildning. Jag vet inte närmelsevis allt om Svenska kulturfonden ännu, men kommer att lära mig massor, säger Mikaela Nylander som den första augusti tog över som ordförande för Svenska kulturfonden efter Stefan Wallin.
07.09.2020 11:30
Mikaela Nylander har officiellt hunnit vara ordförande för Svenska kulturfonden en månad, men i praktiken började hon redan i våras läsa in sig på fonden och dess komplicerade förgreningar. I somras träffade hon tjänstemännen inom fonden och fick vad hon beskriver som en riktig järndos av fakta.
– Jag kan kultur- och utbildningspolitik, men vad gäller processer, målsättningar och strategier krävs en hel del ännu. Det är roligt att få vara med och skapa något gott med fondpengarna och att kunna skapa förutsättningar för kultur och utbildning, säger Nylander.
Svenska kulturfonden är egentligen ett samlingsnamn för 490 olika fonder, som uppstått genom donationer, gåvor och testamenten. Kulturfonden delar ut omkring 42 miljoner euro per år. Under coronavåren har olika aktörer och föreningar också kunna söka extra bidrag, något som varit mycket välkommet.

ANDRA LÄSER