Räkna på ditt boende

Boendekostnaderna och den förmögenhet ditt hem utgör består av många rörliga delar, skriver Jan-Erik Andelin.

I Borgå skärgård berättas historien om mannen som för ett sekel sedan hade skaffat sig holmarnas första ångbogserbåt. En dag ska han ha stävat till Helsingfors och några dagar senare återvänt och meddelat att han hade bytt ångbåten mot ett stenhus i Eira.
Flera av våra städer har kvarter, gårdar och höghus där pengar från landet har investerats så här – i en fast och avkastande egendom inne i stan, som en trygghet och ett boende för ålderdomen.
Bankerna kungjorde nyligen ortsvis sina 2015 års resultat. Som vanligt bedömde man också den lokala bostadsmarknaden. I år noterar en av bankerna att det inte längre är självklart att man kan sälja sitt småhus i en förort eller på landet och byta till sig en centrumlägenhet.
Bostadshus på landet har minskat i värde. Fritidshus och sommarstugor har följt efter. I Finland står närmare 170 000 bostadshus tomma till ibland tragiskt låga priser, i praktiken noll värda eftersom de förblivit osålda. Inte sällan är det arvingar och sterbhus som inte i tid har kommit överens, underhållit eller renoverat.
Trenden är densamma i Europa. I artiklar om temat berättar Helsingin Sanomat (HS 15.3) om hur en hel by med åtta beboeliga hus i Galicien i Spanien är till salu för drygt 200 000 euro – priset på en etta i ett funkishus i Tölö.
Kostnaderna och den förmögenheten som uppstår kring ett hem är som ett medeltida urverk med många rörliga kläppar och kuggar. Småhus som byggts i mängder kommer sannolikt att minska i värde. De slukar också pengar på grund av de nya bestämmelserna om säljaransvar och energicertifikat.
Fastighetsskatten har i landet stigit med i snitt 60 procent på tio år och har i en del kommuner höjts aggressivt för att ta in medel för det offentliga. Energin blir dyrare. Årshyrorna för arrendetomter i städerna höjs nu också kraftigt (HS 22.3), visserligen efter att länge ha varit ojusterat låga.
Som fond för det hela fortsätter den finländska samhällsekonomin att vara knackig. När allting är löst på däck kan det vara allt skäl att kalkylera hur mycket man framöver får betala för sitt boende. Och vilken förmögenhet ditt hem utgör den dag du flyttar ut.