16-åringen förtjusar i FM-serien och i juniorlandslagen

16-åriga Roosa Niemi har haft en strålande säsong i damernas FM-serie – i helgen representerar hon både de 1998- och 2000-födda flickornas landslag. Bild: Tommi Willberg

Inför säsongen tog Askolatjejen Roosa Niemi ett steg mot det okända – till damernas FM-serie och topplaget Helsingfors IFK. Tonårslöftet har gett svar på tal och axlat en stor roll både i FM-serien och i blåvitt.

– Tränaren frågade mig om jag skulle vilja komma och testa träna med HIFK. Jag har alltid velat nå framgång i handboll och med HIFK visste jag att jag kan göra det. Jag bytte till HIFK och allt har funkat bra.

Så beskriver målvaktstalangen Roosa Niemi händelseförloppet bakom klubbytet – och genombrottet – till nationstoppen och HIFK där hon haft en synnerligen lyckad debutsäsong.

Men genombrottet hade knappast skett vid det här skedet av karriären om det inte varit för en slump för tre år sedan. Då skulle unga Niemi delta på ett distriktslagsläger men i stället för att vara utespelare fick hon stå i mål på grund av att hon var sjuk. Tränarstaben lade märke till Niemis ageranden mellan stolparna och valde henne till laget – som målvakt. Ett beslut hon inte hade något att göra med, men ett beslut som hon i dag är nöjd över.

– Jag har inte ångrat alls att jag blev vald till målvakt, säger hon.

Det ska hon inte heller. Hennes genombrott i FM-serien är gjort och tillsammans med två år äldre kollegan Alexandra Olsson delar de på ansvaret mellan stolparna i den traditionella handbollsföreningen som i vår siktar på sin sjuttonde raka medalj i FM-serien.

– Vi har delat jämnt på ansvaret. Båda målvakterna får spela ungefär lika mycket. Jag gillar det, jag är ändå så pass ung att det är skönt att inte själv vara tvungen att bära på allt ansvar, säger Niemi.

Oförglömlig debutmatch

Steget från B- och A-juniorspel samt från damernas division 1 till FM-serien gick smidigt för Niemi. Nivån är högre, men den unga målvakten hänger med i svängarna.

– Försvarsspelet är av en helt annan klass, spelet har högre tempo och den individuella skickligheten är på en högre nivå, beskriver hon skillnaderna mellan fjolåret och FM-debutsäsongen.

Niemi har redan nu gjort framsteg och hon har klart för sig var hennes styrkor ligger.

– Jag orkar vänta på att avslutet kommer, förr tog jag initiativet för snabbt. Mina reaktioner har förbättrats och jag har blivit bättre på att ge snabba passningar.

Niemi fick ett elddop utan like då hon byttes in i säsongspremiären mot HIFK:s ärkerival Dicken. Efter drabbningen där de tre senaste säsongernas finalister möttes kan få saker rubba Niemis nerver.

– Det var spännande, min första FM-seriematch och genast mot Dicken. Pressen var ganska så hård men den försvann sedan. Det är kul att spela mot dem, det är bra, jämna matcher.

Dubbelt landslagsuppdrag

Förutom FM-seriespel är Niemi också landslagsmeriterad. Förra säsongen då de 2000-födda flickornas landslagsverksamhet sparkades i gång, fanns namnet Roosa Niemi genast med på landslagsledningens listor. I somras fördubblades landslagsansvaret då hon blev uttagen också till det två år äldre juniorlandslaget.

I dag åker både F98- och F00-landslagen till schweiziska Zug på landslagsturneringar.

– Det blir två matcher med 98:orna och en match med 00:orna, säger Niemi.

– De äldre är lite större och snabbare, men skillnaden mellan åldersklasserna är inte så stor.

Det äldre landslaget möter bland annat Schweiz och Slovakien. Det handlar om en turnering som förbereder för vårens höjdpunkt, EM-kvalturneringen i Kroatien.

– De är tuffa lag, men klasskillnaden är inte så stor.

EM-kvalturneringen i mars blir landslagskarriärens hittills största upplevelse.

– Det är lite spännande när man vet hur hårda matcher det blir, men jag väntar ivrigt på det, säger Niemi som tillsammans med landslagskollegerna drömmer om att ta Finland till en finalturnering.

Mer läsning