Butiken på ön har levt i snart nittio år

Lanthandeln har funnits sedan 1927 på Pellinge. Gerda Englund tog över den hösten 1977 och döpte då affären till Söderby-Boden. Nu finns också en bok om hennes liv.

FIRAR BUTIK OCH BOK. Gunnel Englund, Gerda Englund, Erika Englund och Keth Strömdahl firade i tisdags både butikens födelsedag och utgivningen av boken "Världen enligt Gerda".

Sedan 2009 har Erika Englund och Gunnel Englund skött affären. Gunnel är Gerda Englunds dotter och Erikas har kommit in i släkten eftersom hennes makes farfar var kusin med Gerdas man.

Den andra februari firade affären att det gått sju år sedan Gunnel och Erika tog över. Några dagar innan hade släkt och vänner firat Gunnel Englunds 70-års dag.

– Vi tycker om att fira födelsedagar, säger Erika Englund. På sommaren är det full rulle i butiken men på vintern är det stillsammare och då vill vi gärna bjuda på något extra.

I samband med sjuårsdagen firades dessutom bokutgivningsdag. Många ortsbor stack sig in på kaffe och tårta och den som köpte boken fick den signerad av såväl Gerda Englund som av författaren Keth Strömdahl.

Idén till boken "Världen enligt Gerda" föddes efter att Gunnel Englunds pappa och Gerdas make hade gått bort.

– Min pappa var med och grundade den lokala jaktföreningen och själv var jag också intresserad av jakt, säger Gunnel Englund. Medan han levde tänkte jag att jag borde intervjua honom och dokumentera hans liv. Men det blev aldrig gjort förrän han gick bort.

Gunnel bestämde sig för att inte göra samma misstag två gånger. Hon kontaktade Keth Strömdahl och bad henne intervjua Gerda.

– Mamma är helt fenomenal på att komma ihåg allt från namn och årtal till ramsor och ordspråk. Jag ville hedra henne på 70-årsdagen med boken och gjorde den också för att min son Joakim ska kunnas minnas sin mormor och morfar.

Fantastiska kunder

Gerda Englund är fortfarande en pigg dam som trivs i affären där hon hjälper till ibland. Hon säger att det inte har funnits en enda dag då hon inte gått till jobbet med glädje.

– Alla fantastiska kunder har fått mig att orka genom åren, säger hon. Jag har egentligen fått vänner från hela världen. När Tove Janssons 100-års jubileum firades fick vi besök av japaner.

När hon gav över affären till Erika och Gunnel var hon bekymrad över att tappa kontakten med alla härliga människor hon lärt sig känna längs åren.

– Då sa min dotter att jag kan ju komma hit varje dag och sätta mig utanför affären och prata med folk hur mycket jag vill.

Gerda Englund säger att många tror att en lanthandel lever på sommargäster och turister. Visst är handeln mycket livligare på sommaren men utan de människor som bor på ön och som regelbundet besöker affären skulle den inte klara sig.

På Pellinge är cirka 300 personer bosatta året runt. Lanthandeln fungerar som ett varuhus i miniatyr där man kan köpa allt från livsmedel till verktyg och virke. Det som inte finns på hyllorna försöker företagarna skaffa. I butiken finns också ett medicinskåp och post.

Uppmuntran i stället för övervakning

Erika Englund trivs också i sitt jobb och vet efter sju år att valet var rätt. Men hon säger också att det var bra att hon inte visste vad hon gav sig in på då hon och Gunnel tog över affären.

– Det har ibland varit tungt med all byråkrati och alla tillstånd som krävs. Men med åren har jag lärt mig mycket och nu börjar vi veta hur vi vill ha det i framtiden.

När Erika besökte Italien och såg företagarglädjen där började hon fundera varför företagare i Finland inte uppmuntras på samma sätt.

– I Italien är allt möjligt och finns det krångliga regler kan man kringgå dem på olika sätt. Det känns som om myndigheterna där är med rådgivande än övervakande och så borde det vara också hos oss.

Lanthandeln på Pellinge

Grundades den 5 maj 1927 och var då i Felix Anderssons privata ägo.

Togs 1936 över av Pellinge Handelslag.

Fick Osla som ägare 1969 och blev nedläggningshotad 1977.

Togs över av Gerda Englund den 21 september 1977 och fick namnet Söderby-Boden.

Är sedan den 2 februari i Erika Englunds och Gunnels Englunds ägo.

Har öppet sex dagar om året på vintern och alla dagar på sommaren.

Är den enda affären som säljer boken "Världen enligt Gerda", men den kan även beställas via www.soderbyboden.fi

ANDRA LÄSER