En tävling stöpt i tradition: Snart är det dags för kadaverloppet igen

Sibbo-Vargarnas orienteringssektions årliga storsatsning Kadaverloppet löps igen på Alla helgons dag lördagen den 5 november. Loppet blir samtidigt en slags generalrepetition för Jukola-kavlen nästa sommar.

Kadaverloppet har ordnats sedan 1978 och omkring tusen orienterare brukar stå vid startlinjen när starten går. Nu är det dags att anmäla sig om man vill vara en av dem.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
26.10.2022 06:49 UPPDATERAD 26.10.2022 09:36
Den populära motionsorienteringen Kadaverloppet arrangeras 5.11 med start i Söderkulla. Loppet löps i terrängen i Söderkulla och Box och både elitorienterare och motionärer är som vanligt välkomna att delta. I vanlig ordning utses också årets kadaver.
– Årets kadaver är den som kommer i mål 2,5 timmar efter segraren på 15 kilometer, eller närmast det, berättar Rita Wickholm från arrangörsföreningen.
Tidigare var det den som tillbringade längst tid ute i skogen, men kutymen ändrades redan för flera år sedan eftersom deltagare började stanna kvar vid den sista kontorollen för att vinna utmärkelsen. 
Årets kadaver belönas med en plakett tillverkad av Sibbobon Lukas Lindberg. 
Kadaverloppet har ordnats sedan 1978 och det är If Sibbo-Vargarnas orienteringssektion som håller i trådarna. För några år sedan grundades den stora östnyländska orienteringsföreningen OK Trian där orienteringsföreningarna Akilles OK, Sibbo-Vargarna och OK Orient är medlemmar. Det är OK Trian som arrangerar Jukola-kavlen som löps i Borgå nästa sommar.
– En kuriositet under årets Kadaverlopp är att startschefen Inga-Lill Åberg är startchef också i Jukola nästa sommar, och starten genomförs på samma sätt som det kommer att vara då. Det blir lite generalrepetition, säger Rita Wickholm. 

Tusen deltagare

Den längsta banan i Kadaverloppet är 20 kilometer och den kortaste 5 kilometer. Deltagarna kan välja mellan svår eller lätt bana på alternativen 5 kilometer och 10 kilometer. Den korta lätta banan lämpar sig för barn och motionärer med mindre orienteringserfarenhet.
Kadaverloppet är det största individuella motionsorienteringsevenemanget i Finland med gemensam start.
– Det brukar vara omkring tusen startande i loppet, säger Rita Wickholm.
Tävlingscentralen är i år i Miili bildningscenter i Söderkulla. Det är gemensam start cirka klockan 10.15. Avståndet från tävlingscentralen till starten är 1,5 km.
Det är dags att anmäla sig, den sista anmälningsdagen är 30 oktober. Glömmer man kan man anmäla sig efter det ännu den 2 november, men då får man betala höjd startavgift. Mer information finns på OK Trians webbplats oktrian.fi.