Kreativiteten flödar i Valkom

Skämttecknare, illustratör och författare är några av de ord som kan användas för att beskriva Markus Majaluoma. Den som har koll på finsk barnlitteratur har säkert hört talas om Hulda och Jalmari-böckerna och Lilla Tvåans tittare gillar snögubben Albi.

RUM MED UTSIKT. Markus Majaluoma jobbar med Valkom hamn som utsikt. Katten Sissi övervakar arbetet.
Ytterdörren knarrar lite och en blek solstråle silar in genom köksfönstret i det gamla huset på höjden. En sällskaplig katt tassar över köksbordet och nosar nyfiket på besökaren. Utsikten över Valkom hamn är vidsträckt och husets innandöme är belamrat med föremål med en historia.
Och historier, närmare bestämt historier för barn, är invånarens specialgebit. I sitt arbetsrum med havsutsikt skapar Markus Majaluoma, illustratör, författare, animationskonstnär, skämttecknare, musiker och mycket mera, sina alster. Han flyttade till Valkom från Sibbo tillsammans med sin partner Matleena Saarninki för två år sedan och trivs i sitt gamla hus, trots att, eller kanske på grund av att, det kräver kontinuerligt underhåll.
– Barnen var utflugna och vi ville se något nytt. Jag gillar att ha små projekt, och något att syssla mellan varven då jag arbetar. Som mest klarar jag tre timmar i sträck framför datorn innan jag behöver en paus för att göra något annat, och då finns det alltid något att ta itu med i ett gammalt hus.

Sidoprojekt blev jobb

För närvarande går mycket av Markus Majaluomas tid åt till att hitta på ny handling för animationerna om snögubbens Albis öden och äventyr, som visats i YLE:s finska barnprogram Lilla Tvåan. Och varje torsdag ingår en politisk skämtteckning med hans signatur MaMa i kvällstidningen Ilta Sanomat.
NYUTKOMMEN. Lagom till jul utkom den första bilderboken om Albi. Fler är på väg och de översätts åtminstone till engelska.
– Jag började som skämttecknare på Porin Sanomat som 16-åring hemma i Björneborg, och det har jag fortsatt med i en eller annan form sedan dess. Egentligen är jag teckningslärare, men jag har aldrig jobbat i en skola, säger Majaluoma och tar en klunk av sitt kaffe bryggt i pressokanna.
Sin lärarutbildning från dåvarande Konstindustriella högskolan (numera Aalto-universitetet) har han ändå haft nytta av under sitt arbetsliv, med många skolbesök där han berättat om sitt arbete som illustratör. Han har också en klar uppfattning om vad barnlitteratur ska vara.
– Barn är värda det bästa. Vuxna kan välja men barn är alltid värda att få det bästa, hävdar han bestämt.

Internationellt känd

Att kvaliteten är hög vittnar framgångarna om; snögubben Albi fanns med på höstens nomineringslista för tv-priset Kultainen Venla, även om den inte kom med bland de slutliga kandidaterna. Han har också illustrerat boken om Mirakelpojken, skriven av den nyligen avlidne, kände svenske barnboksförfattaren Ulf Stark.
Barn är värda det bästa. Vuxna kan välja men barn är alltid värda att få det bästa.
Majaluomas egna böcker om Hulda och Jalmari finns översatta till svenska – då heter radarparet Hilda och Frank – samt till engelska och flera andra språk. På engelska heter Hulda Daisy Darling.
– Den sjätte boken om Hulda kom ut på finska i fjol, och det lär väl bli flera, men för närvarande går största delen av min tid till snögubben Albi. Det är mycket jobb för Mikko Kunnas, som gör större delen av animationerna, och för mig.
Majaluoma har hittills stått för största delen av handlingen i avsnitten om Albi, men numera delar han och Kunnas på den delen. Men han gör musiken och ljudet, en del av animationerna samt administrationen kring projektet.
– Jag har spelat i olika jazzband under hela mitt liv, främst elpiano och dragspel, och när jag väl insåg att det behövs musik till Albi så gjorde jag den själv och förvånansvärt lätt gick det. Detta är ett litet projekt med minimal budget, och vi lever inte på några royalty-intäkter, ännu åtminstone.
VÄRLDSKÄNDIS. I Kina har Albi-avsnitt setts mer än 16 miljoner gånger på nätet sedan mars i år, och laddas 2–4 000 gånger varje dag. Albi kan också ses i Norden, USA, Kanada och Iran.
Markus Majaluoma har en diger meritlista, med bland annat en nominering för Finlandia Junior-priset 2013 och för Astrid Lindgren-priset. Han har skrivit närmare tjugo egna barnböcker och illustrerat minst lika många böcker av andra författare. För närvarande följer han spänt med hur det går för snögubben Albi på den internationella marknaden, med nerladdningar och visningar på nätet i olika länder.
– I Kina har Albi-avsnitt setts mer än 16 miljoner gånger på nätet sedan mars i år, och laddas 2–4 000 gånger varje dag. Albi kan också ses i Norden, USA, Kanada och Iran, berättar han belåtet.

Inspirerad av Pingu

Snögubben Albi lever i en snövärld, och skapar själv allt han behöver.
– I det första avsnittet gjorde han en fåtölj åt sig, för det behöver man ju.
Albi kan ses i Norden, USA, Kanada, Kina och Iran.
I oktober kom den första bilderboken om Albi ut, och i den går han till tandläkaren. Avsikten är att boken också ska utkomma åtminstone på engelska.
– Snögubben pratar inte så mycket i filmsnuttarna, och gör han det så är det en blandning av flera olika språk, vilket gör att filmerna går hem var som helst utan översättning. Jag försöker hålla handlingen konkret, med just tandläkarbesök, simskola och annat nyttigt som barn i Finland behöver kunna och som de kan känna igen sig i.
2018 utkommer två bilderböcker till om Albi, och nu till jul kom den första dvd:n, med de avsnitt som setts i Lilla Tvåan samlade. I vår visas tretton helt nya avsnitt på tv.
ANDRA LÄSER