När det självklara vattnet inte kommer

Rinnande vatten är en självklarhet – tills det inte längre rinner. Just nu är flera brunnar i Borgå tomma, vår är en av dem.

Vatten. Vattenkran. Dricksvatten.
KolumnJannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
02.12.2022 14:37
Att tillbringa tre veckor i stugan på holmen är underbart. Sommarstugan är som stugor på en liten holme i södra Savolax kan vara – där finns el, men inte vatten, och utedass. Tvättar oss gör vi i bastun eller i sjön och det finns en pump från sjön så man kan plaska hur mycket som helst i samband med bastubadet. Allt hushållsvatten hämtar vi däremot i dunkar och fraktar över till holmen med båt, vid varje butik finns en kran där privatpersoner kan hämta vatten till sina stugor. 
Stugliv är stugliv och i paketet ingår att bära vatten, värma vatten och hämta vatten. Men när det plötsligt inte kommer vatten ur kranen hemma i stan blir det lite mera att fundera på.
Vi har bott i vårt hus i snart elva år och har egen brunn. Det har aldrig varit något problem med att vattnet inte skulle räcka till. Första gången det hände var för en månad sedan. Där stod jag, intvålad och med schampo i håret och inget vatten i duschen. Med några minuters mellanrum spottade kranen ur sig ett par deciliter och tillsammans med vattnet från torktumlarens behållare och bastustävan lyckades jag tvätta bort schampot och tvålen. 

ANDRA LÄSER