13 inget olyckstal för Tirmo Blues

ARRANGÖRER. Robi Nyman och Marko Raikko ligger bakom den populära festivalen Tirmo Blues. Bild: Kristoffer Åberg

Sommaren i Borgå skärgård ska igen få sin dos blues, rock och rolig stämning när Tirmo Blues återvänder för trettonde gången.

– Som tur är det inte också på fredagen den trettonde, skrattar Robi Nyman som arrangerar evenemanget tillsammans med Marko Raikko.

De egentliga datumen är fredagen den 21.7 och lördagen den 22.7. Det ryms 1800 personer i det ingärdade utskänkningsområdet där festivalen äger rum. Nyman förväntar en fullpackad festival också i år.

Det hembakade Sibbobandet Guy Enqvist Trio spelar i gång festivalen klockan sex på fredagen och följs sedan upp av Sara Lee Bands lena bluestoner. Enligt Nyman är Sara Lee en pigg uppträdare som både spelar saxofon och sjunger.

Fredagens utbud avslutas med Borgåbandet Crossfyre och glamrockbandet Santa Cruz. Det blir alltså både hårdrock i stil med ZZ-top och unga män i väldigt åtsittande byxor.

På lördagen träder Borgå Big Band in på scenen. I år ska Paula Koivuniemi fungera som solist när det 16-18 medlemmar starka bandet drar i gång sin show.

– Vi har försökt boka Paula i flera år men först nu har allas tidtabeller passat ihop så att hon kan göra sin Tirmo Blues debut. Jag tror att hon kommer att vara en av årets största favoriter, säger Nyman.

Tirmo Blues maskot Jimmie Lawson återvänder också i år. Han har uppträtt under alla tolv tidigare festivaler. Lawson ger festivalen en rejäl dos tvättäkta blues som enligt Nyman passar utmärkt för att ge besökarna en riktigt avslappnad kväll.

Nymans eget band Rob Indians uppträder under lördagskvällen. I år har han beslutat att pigga upp föreställningen med stråk ackompanjemang. Det är Elisa Järvelä som har tagit sig an utmaningen att spela Jimi Hendrix med viol.

Muska Babizin Band uppträder flera av Kirkas största låtar och det populära bandet Atomirotta bjuder på sin intressanta blandning av rap- och gitarrmusik.

Festivalen får en ordentlig avslutning när det trettio år gamla rockbandet Melrose träder in på scenen med ledarfiguren Tokela i spetsen.

– Det är bra att söndagen är en sovmorgon för Melrose får nog gänget i gång, skrattar Nyman.

– Tala för dig själv, säger Raikko. Du behöver inte leda städningsoperationen nästa dag.

Arrangörerna tipsar om att det absolut lättaste sättet att komma till festivalen är via bussarna som går från Borgå busstation. De börjar köra klockan 17 på fredagen och åker sedan med en halv timmes mellanrum ända fram till klockan 2 då den sista bussen åker till Borgå.

– Alla som har använt bussarna under tidigare år har kommenterat att det är det överlägset lättaste sättet att ta sig till och från festivalen, säger Raikko.

Det gäller att uppmärksamma att det kan vara väldigt svårt att hitta parkeringsplats om ändå väljer att använda egen bil. Felparkerade bilar längs med vägen riskerar att bogseras bort.

Det finns också ett antal platser för båttrafik men Raikko varnar att en stor del av platserna reserveras tidigt på förhand.

Efter tretton år har Tirmo Blues blivit en tradition som enligt Nyman nu blivit en naturlig del av skärgårdslivet.

– Nästan all feedback jag får gällande festivalen är positiv. Folk ringer redan på vintern och försöker luska ut vilket veckoslut den går av stapeln så att de kan bjuda med gäster från sommarstugan.

Mer läsning