Konstnärer söks till Konstfabrikens konstnärsresidens för 2024

Borgå stads kulturtjänster söker residenskonstnärer till Konstfabriken. Residenstiderna som varar en till tre månader kan nu sökas för tidsperioden mellan den 9 januari 2024 och den 6 januari 2025.

Pavel Semchenko och Anisiia Kronidova, och Borgåkonstnärerna Sampsa Indrén och Kalle Turakka Purhonen stod för en imponerande och spännande konstperformance på Borgå torg.
20.02.2023 12:51
Ett arbetsrum och en bostad hör till residenset och hyran är 400 euro i månaden. De sökande kan vara representanter för olika konst- och kulturbranscher och övriga representanter för den kreativa branschen.
– Cirka 20 konstnärer och representanter för den kreativa branschen arbetar i konstfabriken. Målet med residensverksamheten är att stärka befintliga nationella och internationella nätverk samt att skapa nya kontakter och samhälleliga projekt som lokala konst- och kulturaktörer och invånare drar nytta av, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänsterna, i ett pressmeddelande.
Förra årets residenskonstnärers arbeten syntes i hela Borgå. Till exempel arrangerades den danska konstnären Olga Bendedikts utställning i Borgå museums bod. Konstnärerna Pavel Semchenko och Anis Kronidova som bjudits in av organisationen Artists at Risk hade en performans som framfördes på torget i Borgå
I biblioteket i Borgå visades dessutom Fanni Maliniemis verk med musik som gjordes av den amerikanska kompositören Brian Mehr.
I år besöker konstnärer från fyra olika länder Konstfabrikens konstnärsresidens. Hälften av konstnärerna har valts ut genom den öppna ansökan, medan den andra hälften har bjudits in via olika samarbetspartners. 
Ansökan ska lämnas in senast den sista mars.

ANDRA LÄSER