Kuggominternatet behöver inventarier

Har du en extra säng, trasmattor, stolar, bord, madrasser, lampor, kärl eller ett klädskåp? Då får du gärna donera det till Traditionscentrum Kuggom som håller på att snygga upp internatet på andra våningen i den gamla skolan.

TOMMA RUM. Det gamla elevinternatets rum på andra våningen i Kuggomskolan snyggas för tillfället upp. Men inventarier behövs, så den som har extra sådana hemma får gärna donera dem till traditionscentret, säger Nina Welling och Niklas Grönroos.
I den gamla Kuggomskolan fanns ett internat där en del av de studerande bodde. Men då Axxell lade ner kursverksamheten hyrdes rummen ut bland annat till olika företags gästarbetare. Vid årsskiftet tog hyreskontraktet slut och nu kan Traditionscentrum Kuggom så småningom i sin tur hyra ut rummen.
– Men de är rätt slitna så vi håller för tillfället på att snygga upp dem, säger Niklas Grönroos som är projektledare för Byggnadsvårdscentrum Kuggom.
– Vi räknar med att det dröjer ungefär en och en halv månad innan vi är klara, säger Nina Welling som är projektledare för Traditionscentrum Kuggom.
De visar runt på andra våningen och konstaterar att några rum är i ganska bra skick och att vissa väggar klarar sig med ny målning. Andra rum behöver lite större åtgärder. Men det som behövs allra mest är inventarier.
Någon särskild och enhetlig stil eftersträvas inte i rummen, allt som är helt och prydligt duger. Känslan i rummen får gärna ge associationer till en mormorsstuga.
Orsaken till att en stor del av inventarierna försvann var att Axxell ägde dem och behövde dem i sina andra skolor. En del av de möbler som fanns under förra hyrestagarens tid flyttades då kontraktet tog slut.
Till festsalen behövs också bord för att traditionscentret ska kunna hyra ut den till bröllop och till andra fester och tillställningar.
– Men de borden ska ha en viss stil och alla se likadana ut, säger Grönroos. Vi har fått en offert som vi kan godta men vi behöver pengar.
Så den som inte kan donera saker men ändå vill hjälpa traditionscentret kan bidra med en slant i stället. Eftersom verksamheten drivs av en förening är det möjligt för den att ta emot donationer. Någon separat insamling för möbelanskaffningen arrangeras inte.
Ett av de främsta målen för tillfället för traditionscentret är att få i gång uthyrningsverksamheten. I framtiden ska olika läger kunna arrangeras på Kuggomåsen.
– När allt är klart har vi totalt 45 sängplatser, säger Welling. Bland annat har några körer och spelmanslag redan hört av sig och till sommaren ska det finnas en grillplats ute på gården.

Vill du donera möbler eller pengar?

Mejla till info.kuggom.fi och berätta vilka saker du har.
Svar på frågor och information fås även av Nina Welling, 0400–578 202.
ANDRA LÄSER