Polisen utreder grovt våld: Femåring misshandlad av sin mamma i Borgå

En mamma misstänks för att ha utsatt sitt femåriga barn för grovt våld i Borgå i tisdags. Enligt polisen fick barnet allvarliga skador och vårdas nu på sjukhus.

Borgå sjukhus. Huvudingången.
23.06.2022 11:22 UPPDATERAD 23.06.2022 12:45
Socialtjänstens myndigheter larmade polisen till en privat bostad på tisdagen klockan 10.10.
– Socialtjänsten kom för ett kontrollbesök och kunde se genom fönstret hur barnet misshandlades. Misshandeln upphörde först när polispatrullen bröt sig in i lägenheten genom att krossa fönstret och gripa tag i barnet, säger kriminalkommissarie Heidi Niemi i ett pressmeddelande på torsdagen.
Barnet fördes omgående till sjukhuset. 
När ÖN ringer upp Niemi uppger hon att det handlar om ett exceptionellt brott.
– Jag har jobbat med brott mot barn i 20 år och har inte stött på ett fall där misshandeln fortsätter framför vittnen på det här sättet, säger Niemi.
Hon berättar inte var i Borgå dådet ägde rum och inte heller om familjen var klienter hos socialtjänsten.
Niemi bekräftar att mamman och barnet var ensamma i lägenheten.

Kan du säga om mamman var påverkad?

– Det tar jag inte ställning till. Som sagt har förundersökningen precis kommit i gång. Förhören av mamman har inte börjat, säger Niemi.
Även mamman fördes till sjukhus. Polisinrättningen i Östra Nyland utreder misshandeln. Brottsrubriceringen är försök till dråp och motstånd mot tjänsteman. 

Staden erbjuder diskussionshjälp

Borgå stad erbjuder diskussionshjälp på grund av händelsen.
– Det är skärrande och sorgligt att höra om ett våldsdåd mot ett barn. Nyheten väcker säkert starka känslor hos många. Östra Nylands social- och krisjour erbjuder psykosocialt stöd i krissituationer dygnet runt, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.
krisjourens webbsida finns anvisningar för situationer då man upplevt något traumatiskt samt råd om hur man talar med ett barn efter en plötslig krissituation.

ANDRA LÄSER