Väggarna i de äldsta delarna av ysteriet i Lappträsk är över en halv meter tjocka och en del av tillverkningslokalerna ligger under marknivå. Den ena salen leder till den andra som i en labyrint och det är petnoga med hygienkraven. I Porlom andelsmejeri i Lappträsk har man tillverkat ost i över hundra år och de äldsta delarna av fabriken är från den tiden.
Över hundra år av ost i Porlom – nu också för veganer
Varför börjar ett hundra år gammalt ysteri tillverka veganprodukter där de viktigaste ingredienserna i ost inte kan användas? För att veganska produkter är en möjlig exportvara där det finns möjlighet att expandera.
Företagande
Premium
Porlom mejeri har investerat en hel del, bland annat i packningsmaskiner. Vd Kari Ollikainen har jobbat på ysteriet i nästan trettio år och under den tiden har den största förändringen varit att robotar och datorer nu sköter en stor del av jobbet.
Senast publicerat
Femåringen som misshandlades av sin mamma har återhämtat sig
Bibliotekarierna som stred om sina uteblivna löner fick rätt
Nu kör Runeberg Junior i gång igen - Kaisa Leka, Marika Salomaa och Tapani Häkkinen är årets förvalsjury
"Karelska piroger var en intressant smakupplevelse" – Kira från Krim har vant sig vid sitt nya liv i Sibbo
Inna ser sin medmänniska – byråkratin ser en anonym massa
På måndag droppar skatteåterbäringen in på kontot - över 170 miljoner euro betalas ut
Ett nedbantat Matkahuolto fortsätter vid Borgå torg åtminstone till september
Midsommarens bollsportsanalys: Ett Borgålag kommer gå hela vägen i höst
Lo letar efter den lyckliga ön med Skärgårdsteatern
Borgå kyrkliga samfällighets skriverier är till stora delar vilseledande