100 år skildras via olika bokval

KOORDINATOR. Catharina Latvala har fungerat som koordinator för jubileumsutställningen 100 år 100 böcker på Borgå stadsbibliotek. Bild: Kristoffer Åberg

Jubileumsutställningen 100 år 100 böcker på Borgå stadsbibliotek erbjuder en mångfacetterad bokvandring både på ett historiskt, lokalt och personligt plan. Med finns också föremål, fotografier och tidningsurklipp.

– I samband med Finlands 100-årsjubileum valde vi att göra en helt egen utställning tillsammans med våra kunder och vår personal, säger serviceförman Catharina Latvala på stadsbiblioteket i Borgå.

Utställningen består av hundra böcker från åren 1917–2016. Varje år representeras av en bok som någon av bibliotekets kunder eller personalen valt och kommenterat. Det är mestadels frågan om romaner, men också dikter, skådespel, tecknade serier, sagor, noveller och berättelser för både barn och vuxna ingår.

Utställda finns många självklara klassiker, såsom Mika Waltaris Sinuhe egyptiern och Väinö Linnas Här under polstjärnan.

– Men vissa klassiker som till exempel Okänd soldat fattas. Många har säkert helt enkelt tänkt att den är självklar och inte valt den med. säger Latvala.

Med finns också lokala författare, till exempel V.V. Järner som skildrar Borgå i sin bok Fackeltåge från 1978. Också läsares egna ungdomsfavoriter såsom Anni Swans böcker finns med. Bokväljarna har fått kommentera sina bokval och de visas i originalspråk i utställningen. Vissa har valt att kommentera med namn medan andra har valt vara anonyma.

Utsagorna uttrycker något direkt om kvaliteten i boken, men också personliga berättelser skildras, såsom i fråga om Toivo Pekkanens bok Tehtaan varjossa (1932), där läsaren själv vuxit upp i liknande förhållanden i Kotka och därför valt boken.

– Jag har bland annat valt exempelvis Sabine Forsbloms Maskrosguden i och med att jag har vuxit upp i samma kvarter som skildras i boken och kan relatera till boken på ett personligt plan, förklarar Catharina Latvala.

100 år 100 böcker innehåller även fotografier av författare, samt rekvisita som representerar de olika årtiondena. Med finns till exempel möbler, en skivspelare samt en kopia av en vagga från Alva Forsius BB som lånats från Borgå museum

– Då vi byggde utställningen hittade vi ett häfte med Alva Forsius dikter och det ville vi absolut ha med.

Vissa av böckerna ackompanjeras av relevanta tidningsurklipp, däribland Christer Kihlmans omsusade Se upp Salige! (1960).

– Intressant är hur vi upplever dessa bokskandaler i dag. Till exempel Hannu Salamas Juhannustanssit från 1964 ses knappast som speciellt uppskakande längre, säger Latvala.

Utställningen visar också i sin helhet hur böckernas grafiska profil ändrats genom åren.

– På 1980-90-talen märker man att det blev allt viktigare med hur böcker marknadsfördes via sina omslagsbilder. Tidigare var det så pass sällsynt med böcker att de såldes på ett annat sätt.

Utställningen visas fram till den 13.4 på Borgå stadsbibliotek.

I samband med utställningen kan man delta i utlottningen av bokpris genom att dela med sig av sina litterära minnen eller genom att föreslå böcker som man tycker att saknas i utställningen.

Utställningen är en del av Finland 100-programmet.

Mer läsning