10-åriga Amelie Mannerberg är redan en toppseglare

UTE PÅ VÅGORNA. 10-åriga Sibbotjejen Amelie Mannerberg trivs ute på vattnet. Bild: Jussi Mannerberg

Sibboflickan Amelie Mannerberg valdes till årets kadett i optimistjolleklassen efter att ha vunnit kadettrankningen i år. Efter succésäsongen följer en träningsfylld vinter varefter hon styr jollen mot nya äventyr på internationella vatten.

10-åriga Sibboflickan Amelie Mannerberg är inte vilken seglare som helst. I år vann hon kadetternas rankning i optimistjolle och hon fick priset för årets kadett och årets flickkadett då optimistjolleförbundet premierade sina duktiga seglare. Att hon för drygt två år sedan började segla var inte precis någon slump eftersom hon kommer från en seglarfamilj. Pappa Jussi Mannerberg seglade på toppnivå på 1980-talet och jagade en OS-plats i Flying Dutchman-klassen, som sedermera ersattes av 49er-klassen.

I dag lever Amelie redan seglarliv då hon tränar tre gånger i veckan i Brändö Seglares träningsteam, men hon är med i föreningen Nyländska Jaktklubben. Hon trivs bra med den lilla jollen och har inget emot de långa träningspassen.

– Träningarna tar tre timmar. Vi brukar ofta träna starter, berättar Amelie Mannerberg som menar att den roligaste träningen är att kapsejsa båten.

10-åringen går i Söderkulla skola och har ett rätt tajt program de dagar som hon tränar.

– Jag kommer hem från skolan, äter och sedan far jag till träningarna. Jag brukar vara hemma åttatiden på kvällen, säger Mannerberg som ändå orkar göra läxorna trots de långa dagarna.

16 regattor

I kadettrankningen, som Mannerberg vann, räknas tävlingssäsongens fem bästa resultat. För henne blev det fyra segrar och en andraplats i klassen där pojkar och flickor tävlar i samma tävlingsklass. Under seglingssäsongen deltog Mannerberg totalt i 16 regattor, i över hundra nationella och 30 internationella starter. Under sju månader blev det över trehundra träningstimmar på omkring hundra olika träningspass.

– Det blir tävlingar nästan varje helg under tävlingssäsongen, konstaterar pappan Jussi.

– Jag har seglat i Tallinn, i Sverige och i Italien, säger Amelie om sina internationella tävlingar.

Säsongsstarten skedde faktiskt i Italien i världens största regatta för en skild tävlingsklass. Över 1 200 optimistjolleseglare deltar i regattan som noteras i Guinness Rekordbok.

– Det är roligast att tävla utomlands, tycker Amelie.

Men favorittävlingarna i år var på finskt vatten då hon tävlade bland upp till 15-åringar (åldersgräns i optimistjolle) i Kuopio och i Åbo.

– Jag kom fyra i Åbo. Det var svårare att segla mot äldre medtävlare.

Mannerberg har ännu många år kvar i optimistjolleklassen. Men hon har redan tillsammans med sin tränare och sina träningskompisar fått pröva segla med en Formula 18-klassens katamaran. När hon blir för gammal för optimistjolle har hon flera alternativ.

– Kanske E-jolle eller Zoom 8 eller 29er, funderar hon.

Landslagskval

Årets sista träningar på vatten gjorde Mannerberg runt månadsskiftet oktober-november och just nu är det vinterträning som gäller. Det handlar om joggningsrundor och konditionsträning. Dessutom tränar hon med hjälp av en så kallad "hängbänk": ett träningsredskap som uppfanns av legendariska fyrfaldiga OS-vinnaren danska Paul Elvstrøm som valdes till århundradets idrottare i sitt hemland. Redskapet simulerar det tunga "hängandet" som en optimistjolleseglare gör då denne styr sin båt.

Till vinterns program lär också höra ett utlandsläger där man gästar Italien och möjligtvis också Spanien. För redan i maj väntar landslagskvalen – i år var Mannerberg redan med i verksamheten och deltog i Nordiska mästerskapen. I framtidsplanerna finns att utveckla sig så pass att en plats i EM- eller till och med VM-lagen skulle öppnas.

– VM-vinnarna kan vara i 13-årsåldern. Om man vinner VM så är det mycket sannolikt att man kommer att vara på OS-nivå i de större klasserna. Så hård är nivån, säger Jussi Mannerberg.