Linda Varoma: Telefonen är boven

Det är helt klart varför dagens barn har sämre kondition än tidigare, men hur man ska komma tillrätta med problemet är svårt, skriver dagens kolumnist.

Föräldrar vet ju exakt vad det beror på att ungarna inte rör på sig lika mycket som förr, skriver dagens kolumnist.
23.12.2022 06:08
Resultaten från den riksomfattande Move-mätningen publicerades förra veckan och trenden är densamma som tidigare år; barn rör allt mindre på sig. Av femte- och åttondeklassarna har 40 procent så dålig kondition att det redan påverkar deras vardag. 
Speciellt oroväckande är situationen på landet och i små städer, som i Lovisa till exempel. Medierna tog tag i nyheten och frågade en kör av olika specialister vad det beror på att resultaten i större städer är bättre trots att de inte heller är bra. Konsensusen är i stora drag att hobbymöjligheterna är bättre i större städer och på landet är avstånden till verksamheterna längre, alltså måste barnen skjutsas mera. Generellt togs det också upp att kostnaderna för hobbyerna borde vara rimliga för alla, eventuellt borde gymnastiktimmarna i läroplanen ökas och samarbetet mellan skolorna och idrottsföreningarna borde förstärkas.
Säkert bra poänger allihop, men vi föräldrar vet ju exakt vad det beror på att ungarna inte rör på sig lika mycket som förr. Det är telefonen som är boven. Skärmtid. Jag avskyr ordet för att jag inte vet hur jag ska förhålla mig till det eftersom jag egentligen inte tycker att sådant ska behöva begränsas. Var och en borde själv kunna reglera sin egen tidsanvändning.

ANDRA LÄSER