Du är bästa julklappen

Sluta stressa nu, och tillåt dig att koppla av och njuta av några lediga dagar.

Det stora möbelvaruhuset i Vanda lyckas varje gång med att möblera upp interiörer som andas lyckliga familjer. Matbordet med granris och bollar, vackert brutna servetter och plats för tolv personer ser ut som sinnebilden av en äkta Carl Larssons släktjul.

Stressade familjer sveper förbi med hysteri i stegen och kärror fyllda till bredden. Julfriden känns som ljusår bort.

För många av oss väntar några dagars ledighet. Förstör inte julhelgen med att städa, laga mat och göra de sista julklappsinköpen.

Du har rätt att koppla bort plikterna och koppla av, trots att mycket är fel i världen.

"Snälla, läs den här texten. Den är livsviktig." Orden är inte mina, utan jag citerar Micael Dalen, svensk ekonom, författare och professor, som har förmågan att visa på, locka fram och skapa nya tankar, stora som små.

I en kolumn som Dalen nyligen publicerade i en svensk kvällstidning resonerar han kring hur många av oss stressar som galningar för att skapa den perfekta julen, medan andra stressar för att de vet att de igen kommer att tillbringa julen i ensamhet.

Inför varje helg och högtid tutas det ut att gemenskap och närhet är det viktiga. Men det är svårt att hoppa av ekorrhjulet när vi överallt möter reklam om den perfekta julen, som inkluderar hela tjocka släkten, och massor med mat och julklappar.

Men det går givetvis inte att bortse ifrån att även den här julen är många människor ensamma. För att lindra ensamheten som många känner öppnar Röda Korset julkaféer på juldagen på sex orter, bland annat i Borgå. Man bjuder på julfika, musik och sällskap.

De senaste åren har temat ensamhet diskuterats ofta. Ensamhet är vår tids folksjukdom, och det finns också rent konkreta hälsorisker som följer på ensamhet. Till exempel ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, demenssjukdomar och cancer.

Ensamhet kan vara en känsla man upplever trots att man har en familj runt omkring sig. Häromdagen publicerade Institutet för hälsa och välfärd resultatet av enkäten Hälsa i skolan. Det som många barn och unga längtar efter är inte mer prylar utan att få vara tillsammans med sina föräldrar.

Vi vuxna ser inte alltid behoven. Dagarna fylls med skola och hobbyer, och där emellan gäller det att vara nätuppkopplad. Dagarna fylls med skola och hobbyer, och där emellan gäller det att vara nätuppkopplad.

För att låna Mikael Dalens ord. Årets julklapp är inte det återanvända plagget. Årets julklapp är du. Skippa alla måsten och satsa på att vara tillsammans. Och ett leende, en hälsning, ett telefonsamtal till någon som vi vet är ensam är väl något som var och en av oss klarar av. Så enkelt, och samtidigt så svårt.