Allsång, kreativitet och kalkyler gör sig också på distans – Sibbo institut satsar på digital minitermin i maj

Sibbo institut tar en slutspurt mot sommaren med en minitermin som räcker fyra veckor. Kreativiteten flödar och digikunskapen ökar via en handfull nyinsatta kurser i maj.

ALLSÅNG PÅ DISTANS. Sibbo institut vill pigga upp vardagen för Sibboborna och satsar på en extra minitermin i maj med distanskurser för olika smaker. Allsång finns bland annat på programmet.
Den extra miniterminen kör i gång nästa vecka och enligt Sibboinstitutets rektor Annelie Åkerman-Anttila vill man helt enkelt bjuda Sibboborna på lite extra service i de rådande undantagstiderna.
– Folk sitter ensamma hemma och kan inte ägna sig åt vanliga hobbyer. Distanskurserna kan ge veckan ett trevligt tillägg och en välkommen rytm, säger hon.
Kurserna som erbjuds riktar sig primärt till Sibboborna men på grund av distansupplägger hindrar det inte andra hobbysuktande att haka på.
– Vem som helst kan anmäla sig till kurserna, säger Åkerman-Anttila.
Distanskurserna kan ge veckan ett trevligt tillägg och en välkommen rytm.

Kurser för många

Miniterminens utbud har tagits fram med en rent praktisk aspekt för ögonen. Kurserna ska vara av den typen att i princip hur många som helst kan anmäla sig, utan att själva undervisningen lider.
– Vi kan till exempel inte ordna en gitarrkurs där undervisningen sker i små grupper.
Redan nu har Sibboinstitutets vårtermin varit längre än normalt. Direkt när närundervisningen avbröts gick man över till undervisning på distans i alla ämnen där det är möjligt. Sibboborna har bland annat kunnat fortsätta gymnastisera, yoga, läsa språk och släktforska på distans via nätverktyget Teams.
– Släktforskningsgruppen har arbetat enskilt hemma hos sig och läraren har funnits med på distans. Den som kört fast har kunnat ringa eller e-posta läraren och fått hjälp att komma vidare med forskningen, säger Annelie Åkerman-Anttila.
MUSIKGLÄDJE. För familjens minsta ordnar Sibbo institut sago- och sångstunder på distans.

Allsång och sagor

Den extra insatta miniterminen kör i gång på måndag, och då inleds bland annat distanskursen i allsång.
– Det kan bli hur roligt som helst när människorna öppnar mikrofonerna hemma hos sig. Som idé är det här fascinerande, säger hon.
Modellen för allsångsstunderna är enkel: man börjar med uppvärmning av rösten och kroppen och sedan sjunger man tillsammans på svenska och kanske också andra språk.
För familjens minsta ordnas sago- och sångstunder (där föräldrarna också får delta) tillsammans med kursledaren Theresa Laurikka, som också leder allsången. Varje gång berättar Laurikka en saga och sjunger därefter sånger som barnen får sjunga med i. Samma gäller för övrigt för mjukiskatten Randirandikatt och gosesköldpaddan Olga som sjunger och dansar de med.
Det kan bli hur roligt som helst när människorna öppnar mikrofonerna hemma hos sig.

Kreativa kalkyler

[facts index="1"]

Härlig kreativitet! heter kursen som siktar på att trimma uttrycksförmågan och på att utveckla fantasin och spontaniteten via olika dramaövningar och lekar. Rent konkret handlar det bland annat om att berätta historier, göra ordassociationsövningar och om att improvisera.
– På den här kursen får man också ”moka”, göra misstag, säger kursledaren Theresa Laurikka i kursbeskrivningen. Kursen är riktad till alla intresserade, tidigare erfarenhet behövs inte.
Den sista extrakursen är däremot kalkylerat kreativ. Det är fråga om en grundkurs i Excel där deltagarna får lära sig programmets viktigaste funktioner, såsom att hantera kalkylblad, skriva egna formler och formatera celler. Kursen, som leds av Inge Ekholm, formas både av teori och praktiska övningar; en förutsättning är att deltagarna kan hantera tangentbord och mus.
Den som känner för att haka på Sibboinstitutets nya distanskurser kan anmäla sig antingen genom att ringa eller genom att gå in på institutets webbplats. Kursavgiften betalas i samband med anmälan.

Distanskurser

Sibbo institut sätter in en rad extra kurser i maj, på svenska finns bland annat följande kurser som genomförs på distans:
Excel Grundkurs den 4–25 maj, måndagar kl. 10–12.30. Lärare Inge Ekholm.
Härliga kreativitet! den 4– 25 maj, måndagar kl. 17.30–19. Lärare Theresa Laurikka.
Allsång den 5–26 maj, tisdagar kl. 14–14.45, Lärare Theresa Laurikka.
”I sagans skog..." den 7–28 maj, torsdagar kl. 10–10.30. Lärare Theresa Laurikka.
Utöver dessa ordnas också kurser som går på finska, till exempel "lavadans", zumba, pilates, bestsellerboksnack, grunderna i programmet Word samt en verkstad om hur man leder sig själv.